Årets förnyare

Idag fick Caroline Agrell och jag från Fysioterapeuterna äran att få ta del av när Anna Duberg, fysioterapeut och forskare fick ta emot priset Årets förnyare av Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy för sitt arbete mot psykisk ohälsa genom Dans för hälsa. Väldigt roligt att fysioterapi uppmärksammas på detta sätt. Juryn hade utsett två vinnare, den andra var Strukturerad vård vid kirurgi. Läs mer på Dagens Medicins webb, där jag också kommenterar Anna Dubergs pris  Det blev mycket uppmärksamhet för vinnarna av Guldskalpellen, mycket glädje, fotograferande och intervjuer. Se gärna min intervju med Anna Duberg här 

Måndag och tisdag ägnade jag åt att delta i konferensen Utvecklingskraft  i Jönköping, som anordnas av Region Jönköpings län. Ca 700 deltagare och ett riktigt bra och innehållsrikt program inom området förnyelse och förbättring. Det fanns många höjdpunkter i programmet och något av det som fastnade mest hos mig kommer här:

Derek Feeley, VD för IHI i Boston talade om vikten av Joy in work, vikten av förståelse och känslan av sammanhang, en av de viktigaste sakerna i dagens hälso- och sjukvård. Han lyfte också frågan What matters to you? och detsamma gjorde många medverkande.

Jan Haak, cancerpatient och inspiratör presenterade en fascinerande och stark berättelse om 190 mil löpning genom Sverige som kraftkälla för cancerrehabilitering.

Mest annorlunda och väldigt gripande var berättelsen om Hur behåller man hoppet? av Johan Gustavsson, som kidnappades i Mali 2011 och som överlevde flera års fångenskap innan han blev frisläppt. När han slutligen satt på ett flygplan mot Sverige fick han en mobiltelefon fylld med foton på familj och närstående från de fem år som hade förflutit. Berättelsens kraft är enorm!

Tack för mycket bra dagar på Utvecklingskraft!

Jag vill lyfta fram ytterligare en sak från Utvecklingskraft, något som alla konferensarrangörer kan lära sig något av. När konferensen startade sa moderatorn: ”Om något akut inträffar, så är utrymningsvägarna där. Och skulle vi behöva en hjärtstartare så finns den i receptionen”.

Denna enkla påannonsering borde göras vid varje tillfälle när många människor samlas till konferens. Det kan rädda liv. Hjärtstopp inträffar nämligen ofta, en gång i timmen i Sverige dör en person av hjärtstopp utanför sjukhus. Många av dessa skulle kunna överleva, med rätt insats i rätt tid. Det är avgörande både med kunskap om HLR och att det finns hjärtstartare tillgängligt. Föredömligt av arrangörerna för Utvecklingskraft. Visst skulle alla kunna göra så?

Det blev en kort men intensiv och innehållsrik arbetsvecka för min del.

Önskar en riktigt skön helg och fortsatt vecka i försommargrönskan.