Rehabskulden

Idén att starta Fysioterapeuternas podd kom snabbt på. Det var i slutet av augusti förra året som förslaget kom från vårt kansli och bara några dagar senare, lagom till Internationella fysioterapins dag var vi igång med En podd i rörelse med Anna Nergårdh som första gäst. Och sedan har det bara fortsatt, med många härliga samtal, ett poddavsnitt varannan vecka, normalt sett fredag morgon.

Denna vecka är det kort arbetsvecka, därför publicerar vi redan idag onsdag avsnitt 21 där jag samtalar med Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, om det stora behovet av rehabilitering för patienter som varit sjuka i Covid-19. Men också om rehabskulden, den stora mängd rehabilitering som fått stå tillbaka sedan pandemins utbrott. Vårt samtal handlar också om utredningen God och nära vårds huvudbetänkande där den kommunala hälso- och sjukvården lyfts fram, men där det i utredningen saknas förslag på att införa en MAR (Medicinskt ansvarig för rehabilitering) i alla kommuner. 

Innan sommaruppehållet finns ytterligare två poddsamtal inplanerade med ledande hälso- och sjukvårdspolitiker, statssekreterare Maja Fjaestad (S) och socialutskottets ordförande Acko Ankarberg (KD).

Jag ser fram mot att kunna lyfta rehabiliteringsfrågorna ännu mer i samtalen med dessa ansvariga politiker. Jag tror det är nödvändigt att politiken nu riktar ett särskilt fokus på rehabilitering, jag vet att dessa frågor ständigt riskerar att trängas undan. Det handlar mycket om vilka resultat som efterfrågas av ledningen, både den politiska ledningen och tjänstemannaledningen. Varje system är perfekt utformat för att ge det resultat det ger. Därför behövs det ett nytt fokus. Om inte den växande rehabskulden tas på allvar nu så kommer det att få stora konsekvenser de närmaste åren.

I flödet under veckan gladdes jag åt att rehabilitering och några fysioterapeuter i Sörmland uppmärksammades. Det var Eskilstuna-kuriren som skrev om fysioterapeuternas viktiga roll i samband med Covid -19. Välförtjänt uppmärksamhet! Fysioterapeuter och alla andra yrkesgrupper gör ett fantastiskt arbete i dessa Covid -19-tider.

För min del blir det denna vecka en kort arbetsvecka, planen är att vara ledig några dagar med förhoppningen om att kunna njuta av naturen, nu när det är som allra vackrast. Önskar er en trevlig helg!