Ett genombrott för ”Sitta är det nya röka” och en fläkt av mångfald, frihet och demokrati

Torsdagen i Almedalen började med en uppfriskande cykeltur genom Visbys gator till Dagens Medicins Vårdtorg och en webb-TV-sänd debatt omkring ”Sitta är det nya röka”. Jag upplever en stor respons för våra frågor under denna Almedalsvecka, inte minst budskapet kring fysisk aktivitet och rörelse. Kände också att jag fick bra respons av Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten, och hoppas att vi kan få till ett bra samarbete framöver.

Webb-TV-sänd debatt i strålkastarljus en tidig torsdagsmorgon kräver sina särskilda förberedelser.

20140703-221547-80147735.jpg Foto:Helena Pepa

Bra, ger dessutom möjlighet till en kort stunds reflektion, innan kameran börjar rulla.

20140703-222423-80663408.jpg
Hade tillsammans med Läkarförbundet planerat in en gemensam frukost den här morgonen, direkt efter min debatt med Johan Carlsson. Jag är övertygad om att vi har så mycket att vinna på att samarbeta mer över professionsgränserna, inte bara som i detta fallet med Läkarförbundet, utan med flera andra professioner inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Förresten, visst är det intressant med vanor. Jag har nu en längre tid försökt att vara konsekvent och alltid tala om HÄLSO- och sjukvård, medan ledande politiker och många andra ofta talar enbart VÅRD. Jag märker nu att min markering börjar få ett visst fäste, det börjar bli vanligare att få med ordet hälsa också, vilket är mycket viktigt. Precis som orden sitta eller stå. Har du som jag funderat på uttrycken ”sitta i riksdagen” eller ”ligga på sjukhus”. Hur aktivt låter det? Ord kan styra våra handlingar.

20140703-223956-81596106.jpg
Almedalen innehåller många speciella saker. Bl.a. koras varje år ”Hetast i Almedalen” av PR-byrån Westander. Jag tycker att frågorna för mångfald och mot rasism har varit några av de mest tongivande detta året. En av förgrundsgestalterna för detta är nytillträdde ärkebiskopen Antje Jackelén, (som för övrigt höll ett mycket bra Sommar i P1 nyligen). Jag nominerade i morse henne till omdömet Hetast i Almedalen. I kväll konstaterar jag att detta har fått stort gehör, och hon är nu en av sex finalister. Detta är också ett exempel på sociala mediers stora genomslagskraft.
Juryn korar segraren i morgon fredag förmiddag.

Under torsdagseftermiddagen deltog jag i ytterligare ett evenemang med Dagens Medicin

20140703-224727-82047843.jpg Seminariet kan ses i efterhand här via Dagens Medicins hemsida.

Där kan den intresserade också ta del av foton från ”maktminglet” från gårdagen och även en del intervjuer via DagensMedicinPlay

Torsdagen var moderaternas dag. Jag lyssnade kort på utrikesminister Carl Bildt, när han intervjuades i SVT. Sverige, en sommardag i Visby. Utrikesministern kan stå där, mitt bland folket, på öppen gata och i en folksamling och tala. En särskild närvaro av frihet och demokrati, tänkte jag, väg till färjan från Visby till fastlandet.

20140703-232201-84121180.jpg