Under veckan som gått har mejl och telefonsamtal fortsatt strömma in från drabbade av Stockholms läns landstings beslut om att skära ned på vårdvalet. Förtvivlade och arga sjukgymnaster och fysioterapeuter, som satsat år på att kompetensutveckla sig, för att uppnå auktorisation inom vårdvalet ser nu benen slås undan, på grund av ett hastigt påkommet panikbeslut. Fysioterapeuterna fortsätter oförtrutet påverkansarbetet gentemot landstinget. Ännu ett brev har skickats till landstinget, denna gång brev från medlemsföreningen Stockholms Privata Fysioterapeuter.
Veckan har varit händelserik på många sätt. Under två dagar möttes representanter från de nordiska ländernas fysioterapeutorganisationer för erfarenhetsutbyte och lärande, denna gång i Skodsborg, utanför Köpenhamn. Ordförandena från Danmark, Norge, Island och Sverige var på plats och Finland representerades av sin vice ordförande. Från Sverige deltog förutom jag själv också Cecilia Winberg från förbundsstyrelsen och Anna Pettersson från förbundets kansli.
En viktig del under dagarna var att tillsammans förbereda WCPT General Meeting som äger rum i Singapore om en månad, i anslutning till världskongressen. Genom att fördela förberedelsearbetet mellan våra nordiska länder och genom att ha förberedande diskussioner kommer vi bättre rustade till mötet i Singapore, där representanter för Fysioterapeut-organisationer i 106 länder i världen möts.
På väg till Danmark stannade jag till i Lund och fick möjlighet att träffa en av mina första chefer, Ulrich Moritz, som 1979 blev Nordens första professor i sjukgymnastik. Över en kopp kaffe fick jag en trevlig och spänstig pratstund med Ulrich, idag 86 år och hans fru Ingrid.
Ulrich är en förebild och inspiratör för många och hans engagemang bidrog i hög grad till möjligheten för svenska fysioterapeuter och sjukgymnaster att börja forska. Idag finns ca 400 disputerade fysioterapeuter och sjukgymnaster, varav ca 30 professorer.
När jag bad Ulrich ge sin syn på det absolut unika med yrket fysioterapeut eller sjukgymnast, så sammanfattar han kort och gott: Patientens upplevelse. Att ständigt fokusera på hur våra insatser upplevs och uppfattas av patienten, är också det som jag starkast bär med mig från min tidiga utbildningstid i Lund. Eller som en annan av mina förebilder, Maureen Bisognano från IHI, sammanfattar det: ”From what’s the matter to what matters to you”
Tage Danielsson sa en gång så här: ”Om man inte vågar se framåt och vägrar se bakåt får man se upp”. Det ligger mycket klokskap i dessa ord. Efter att ha blickat tillbaka tillsammans med Ulrich Moritz vill jag därför nu berätta om Fysioterapeuternas Framtidsgrupp, som jag fick möjlighet att träffa i lördags.