Cancerfondsrapporten – Satsa på fysioterapi! och dags för WCPT General Meeting och Congress 2015

Den här veckan har för min del mest präglats av intensiva förberedelser inför nästa veckas världskongress i Singapore men har också innehållit konkreta hälso- och sjukvårdsfrågor i den svenska vardagen och en koll via webben på vad som hänt på den 20:e konferensen av International Forum on Quality and Safety i London.

Cancerfonden släppte i veckan sin tionde Cancerfondsrapport. Vid ett välbesökt frukostmöte i onsdags presenterades rapporten och statssekreterare Agneta Karlsson m.fl. debatterade innehållet i en efterföljande paneldebatt. Svensk cancervård har halkat ned på rankingen, internationellt sett, framförallt genom att andra länder blivit bättre. Väntetider är fortfarande ett stort svenskt bekymmer, med oanständig skillnad mellan olika delar av landet. 

För egen del noterade jag att man återigen lyfter fram vikten av fysisk aktivitet. Min uppmaning till framförallt region- och landstingsledningar är: Satsa på fysioterapeuter! Både fysisk aktivitet och rehabilitering måste stärkas inom cancervården. Och det är bråttom!
International Forum on Quality and Safety anordnades i år för 20:e gången. För att fira detta hade arrangörerna möjliggjort att följa en del av arrangemanget från London via webben och live-sändningar.

 

Jag har följt en del av sändningarna via webben. Temat för konferensen var spännande: In partnership with patients och innehållet viktigt. Ta gärna del i efterhand av key notes-föreläsningarna här.

I övrigt har mycket av min vecka gått åt till förberedelser inför nästa veckas WCPT världskongress, då fysioterapeuter från hela världen samlas. Jag har inte själv deltagit på världskongressen tidigare, så det är mycket att sätta sig in i. 

Vi är en delegation på två personer från förbundsstyrelsen och två personer från kansliet, som reser på söndag. Under del av veckan finns också tidningen Fysioterapi på plats. Söndag och måndag är resdag, på tisdag är det samling med de europeiska medlemsorganisationerna i ER-WCPT. Onsdag-fredag ägnas åt den fack-politiska delen, då delegater från 106 länder samlas till General Meeting. Därefter följer tre dagar, lördag-måndag med Congress 2015 och sedan hemfärd måndag kväll. 

Och många är de sociala evenemangen, med representation och umgänge över nationsgränserna. Bl.a. ska avgående ordföranden för WCPT, Marilyn Moffat avtackas och den förväntade inkommande ordföranden Emma Stokes välkomnas. Det finns bara en kandidat till ny ordförande, och man kan inte föreslå någon vid pågående möte, så det är ett ganska säkert tips att Emma Stokes nästa fredag väljs till ny ordförande i WCPT. 

Ett späckat program är det, så det ser inte ut att bli mycket tid över att lära känna Singapore, men förhoppningsvis hinns också detta med till någon del. 

I tisdags hade vi ett förberedande webb-möte inför det Futures Forum, som jag nämnde i förra veckans blogginlägg. En smått surrealistisk känsla att via webben träffas och samtala om framtiden med kollegor från många hörn i världen, som man inte alls haft kontakt med tidigare. För Karim från Colombia var det tidig morgon och för Marcus och Jessica i Australien var det sen kväll. Medan jag satt här i Sverige, mitt på dagen, liksom Helena i  England och Linda från Sydafrika. Via mejl och Twitter fortsätter vi nu gemensamt förberedelserna inför Futures Forum.

  
Om tekniken funkar, så kan det komma något blogginlägg från Singapore nästa vecka. Följ gärna annars världskongressen via WCPT:s sociala mediekanaler. Dela, gilla och retweeta och använd #WCPT2015 .