Den här veckan har jag tillsammans med medarbetare från kansliet besökt Värmlands- och Västra Götalandsdistrikten och tagit del av det lokala fackliga arbetet. Det lokala arbetet är navet i det fackliga arbetet, och till allra största delen handlar det om ideellt arbete. Det innebär att det i dagens tidsmässigt pressade samhälle ofta är svårt att få människor att orka eller hinna ställa upp och engagera sig. Inte desto mindre är det viktigt, till och med avgörande, att vi lyckas få till de lokala engagemanget, och att vi hittar bra former för engagemanget.
Veckans besök ger mig hopp. På båda platserna möttes vi av många och mycket engagerade medlemmar, som hade sökt sig till kvällsmöten och hade många och bra tankar, idéer och frågor. Så viktigt och så inspirerande!
I Karlstad träffade Elba Abreu, ombudsman, Helena Conning, socialpolitisk strateg och jag många medlemmar bl.a. Jonna Thernström och Elsa Svensson från distriktsstyrelsen Värmland och Linn Jansson, som vid årsmötet lämnade distriktsstyrelsen efter en stor lokal insats. Ta del av min presentation här.
I Göteborg träffade Helena Conning och jag tillsammans med distriktsstyrelsen politiker från Västra Götalandsregionen för samtal om hälsa och Fysioterapi. Bl.a. träffade distriktsordförande Rasmus Elb och jag hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (nere t.h). Kvällens årsmöte var också välbesökt med stort engagemang och intressanta frågor. Ta del av min presentation här.
Men trots stort lokalt arbete så återstår mycket att göra. T.ex. är det bedrövligt för både patienter, profession och företagande att kliniker tvingas stänga på grund av för låga ersättningar. Vi har från Fysioterapeuterna varnat i flera år för vad de snåla nivåerna inom vårdvalet i Stockholms läns landsting kommer att leda till. Ett stort fackligt arbete i Stockholm ser nu ändå ut att utmynna i något bättre ersättningar, men tyvärr är det för sent för många. Nu måste landstinget öka tempot för att trygga patientsäkerheten. Läs mer på webben på Fysioterapi.
Jag avslutar veckans blogginlägg med en glimt från veckans första möte, som var referensgruppsmöte i utredningen God och nära vård med företrädare från olika professioner. Övergripande tema för dagen var samverkan mellan huvudmän och olika vårdaktörer med frågor som: Hur kan samverkan utifrån patientens perspektiv bli bättre? Hur fungerar samverkan rörande förebyggande arbete och rehabilitering? Vilka är de största hindren för samverkan mellan professioner och mellan olika vårdenheter? Svåra men viktiga frågor, och viktigt att vi alla tar vår del av ansvaret för samverkan. Att arbeta tillsammans är en nyckel för framgång.
Louise Andersson, huvudsekreterare, Anna Nergårdh, särskild utredare och Niklas Eklöf, utredningssekreterare i God och nära vård.
Avslutar en vecka fylld av intensivt och stort engagemang med att önska trevlig helg!