Vad ska mätas inom folkhälsa?

För några veckor sedan lyfte jag i samband med Dagens Medicins Folkhälsodag ett förslag om att Dagens Medicin skulle jämföra resultat också inom folkhälsa liknande den när man utser Bästa sjukhus. Det piggade upp i novembermörkret att läsa att Christina Kennedy, chefredaktör hade fångat upp mitt förslag i veckans ledare. Vilken data skulle kunna användas? Här finns gott om data hos både Folkhälsomyndigheten, SKR och Socialstyrelsen och kanske på flera håll. Öppna jämförelser har ju utvecklats oerhört sedan starten 2006, då det enbart handlade om hälso- och sjukvård och antalet indikatorer var sammanlagt ca 50. Nu hoppas jag fler vill kan och vill bidra till att lämna konstruktiva förslag på lämpliga indikatorer att följa upp. Vi behöver hjälpas åt från många håll att flytta hälsa och folkhälsofrågorna högre upp på agendan.

I måndags träffades Professionsrådet , med representanter från alla sektionerna i Fysioterapeuterna. På agendan fanns bl.a. framtidsfrågor kring specialistfysioterapeut och hållbar hälsa. Jag medverkade med en spaning mot nästa års kongress och fick mycket värdefull feed back från professionsrådet. 

Under veckan har vi också som en del i vårt arbete inför Kongress 2020 arrangerat ett frukostmöte med ännu en extern grupp. Det blev spänstiga och viktiga samtal om hållbar hälsa och många viktiga inspel till vårt fortsatta arbete i förbundet och dessutom en rolig och bra energikick i höstmörkret. Jag på frukostmötet tillsammans med Agneta Östlund, Fysioterapeuterna, Richard Wahlström, Sveriges Elevkårer, Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare samt Lotta Håkansson och Eva-Maria Dufva, Reumatikerförbundet. Foto: Caroline Agrell

Idag fredag släpps det sjunde avsnittet av En podd i rörelse, där jag samtalar med Annie Palstam, en av personerna bakom initiativet  Physiotherapists for future. Vi spelade in avsnittet i samband med Fysioterapi 2019, direkt efter ett välbesökt seminarium om Fysioterapins roll för hälsa, välbefinnande och hållbar utveckling.
Lyssna på podden där du brukar lyssna på poddar eller t.ex här

Önskar er alla en riktigt trevlig första Advents-helg!