Värna den svenska modellen

Frågan om LAS står överst på mångas agendor just nu. Både utifrån de komplicerade förhandlingar som pågått, där Fysioterapeuterna som förbund företräds av PTK (läs mer om  PTK:s ställningstagande här) och utifrån det utredningsförslag som är ute på remiss fram till den 26 oktober.

Fysioterapeuternas förbundsstyrelse beslutade i veckan att vi som förbund svarar på utredningen genom vår centralorganisation Saco. Läs mer om Sacos synpunkter om LAS här och om gårdagens beslut i Sacostyrelsen om att ställa sig bakom överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
Fysioterapeuterna anser, liksom Saco, att utredningen aldrig borde ha tillsatts. Förslagen från utredningen uppfyller inte heller det uppdrag de har fått. Förslaget river fullständigt ner balansen på arbetsmarknaden och riskerar att leda till otrygga och tysta arbetsplatser. Det gäller nu att värna den svenska modellen.

Idag presenteras avsnitt 28 av En podd i rörelse. Ett avsnitt som handlar om ledarskap och utveckling inom hälso- och sjukvården. Jag samtalar med Göran Henriks, utvecklingsdirektör i Region Jönköpings län och chef på utvecklingsenheten Qulturum. Göran är en stor auktoritet på området sedan många år och i vårt samtal blickar han både bakåt och framåt. Lyssna på vårt samtal här

Denna vecka har förbundsstyrelsen sammanträtt under två dagar, som till stor del ägnades åt  förberedelser inför kongressen den 14-15 november. Bara tre veckor kvar! Läs allt om kongressen här.

Det återstår nu knappt två år till riksdagsvalet 2022 och eftersom hälso- och sjukvårdsfrågorna har hög prioritet arbetas det intensivt kring dessa frågor inom de politiska partierna. Vi har de senaste veckorna fått möjlighet att göra inspel till olika politiska partiers hälso- och sjukvårdsprogram. Vi har hittills haft inbjudningar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. Vi vill tacka för möjligheten att lämna våra synpunkter till framtidens hälso- och sjukvårdspolitik. Vi har lämnat en rad synpunkter utifrån de frågor som vi driver inom Fysioterapeuterna t.ex. om vikten av att tidigt satsa på förebyggande åtgärder och på rehabilitering. Vi har lyft fram de livsavgörande insatser som bl.a fysioterapeuter har utfört under den pågående pandemin och betonat vikten av att nu kraftfullt satsa på att beta av den växande rehabskulden för att åstadkomma en jämlik rehabilitering av hög kvalitet.

Den växande rehabskulden lyftes i veckan i flera inslag i Ekot där jag medverkade tillsammans med bl.a. Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. Lyssna på inslagen i Ekot här.

I veckan kom nytt nummer av tidningen Fysioterapi med mängder av intressant innehåll, bl.a. inför kongressen. Läs gärna förbundsledaren av vice förbundsordförande Cecilia Winberg.

I helgen är det dags för vintertid. Fortfarande vackra färger och mycket löv kvar på träden, men inte länge till. Hösten är verkligen här. Nästa vecka blir det ett par dagars höstlov för mig och ingen planerad veckoblogg. Trevlig helg!