Fysioterapi – den bästa medicinen

20130702-003005.jpg
En lång och intensiv Almedagsmåndag går mot sitt slut. Vi startade med att cykla 9 km till färjan i Oskarshamn, i sol och medvind, och kunde glida förbi en lång bilkö till färjan, cyklister har en egen gräddfil. Dock finns det förbättringspotential i trafiksäkerheten för cyklister på väg till färjeläget. Inte rimligt att behöva köra mitt bland bilar i vänsterfil. Där har Visby kommit betydligt längre. Vi är inrymda i Vibble, 3 km söder om stan, och kan cykla på cykelbana hela sträckan. Bra Visby!

Hade ett bra möte på färjan, med vice ordförande i Socialutskottet Lena Hallengren. Fick möjlighet att uppdatera henne om aktuella frågor inom fysioterapi, men också att få information om vilka hälso- och sjukvårdsfrågor som ligger överst på hennes agenda. Inser att vi sannolikt ligger helt rätt i tiden. Hälso- och sjukvården är verkligen en möjlighetsbransch, vi kan göra allt mer för allt äldre personer, vilket leder till att vi lever allt längre. Men det gör också att kostnaderna för vård ökar kraftigt i framtiden. För att klara detta måste samhället satsa betydligt mer på förebyggande åtgärder, t.ex. folkhälsa och minskning av vårdskador, som t.ex. fallolyckor. Frågor där sjukgymnaster/fysioterapeuter verkligen kan göra stor skillnad. Vi har många möjligheter i detta. Viktigt att fysioterapeuter uppfattas som en möjlighet, nye bara en kostnad!

Under dagen har jag hunnit med att besöka Dagens Samhälles utfrågning av patientmaktsutredaren Johan Assarsson. Den nya patientmaktslagen är en mycket viktig förbättring, även om den inte når fullt ut. Rehabilitering omnämns t.ex. inte alls.

20130702-003411.jpg
Seminariet om professionernas roll i samhället, som vi hade inplanerad, var fullt, i stället blev det spontana möten med många människor. Passade också på att lyssna på Aftonbladets utfrågning av jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP). Hon klarade sig bra, och svarade smidigt på besvärliga frågor om kvotering och andra viktiga men svåra frågor. Hon lyckades provocera några män i lyssnarskaran, sannolikt för att männen inte förstod bättre. Jämställdhet är inte lätt, men det är viktigt!

20130702-003543.jpg
Nu är större delen av vår LSR-delegation på plats i Visby, och jag ägnade en del av kvällen åt att prata ihop mig med förbundsstyrelseledamöterna Mari Lundberg och Marie Granberg. Vårt tema är Fysioterapi, den bästa medicinen.

Kvällen avslutades med att jag deltog i Debatteriet, på Hälsodalen, en aktivitet bland många hälsoinitiativ här i Almedalen. Företrädare för Läkarsällskapet, Stockholm Marathon, Friskis och Svettis och Sjukgymnastförbundet m.fl. frågades ut kring frågor om hälsa, träning och dess effekter på levnadsvanor. Jag försökte profilera fysioterapin, som område, och betonade särskilt att en av vår tids stora hälsofaror är inaktivitet, snarare än träning. Men som i allt är det viktigt med balans.

Efter cykeltur i skymningsljus, nu dags att sova. I morgon tidig start i gröngräset i Almedalen. Bra att bo en bit utanför stan, idag blev det ett par mils cykling ”på köpet”.

20130702-003738.jpg

20130702-003853.jpg

20130702-004034.jpg