En aktiv heldag i Visby-onsdag

Tredje dygnet i rad i Almedalen med massor av intressanta aktiviteter, bra seminarier, politiska utspel,mycket folk i ett somrigt Visby- men, för lite sömn…

20130704-095743.jpg
Gårdagen, onsdagen, blev om möjligt ännu mer intensiv än tidigare. Började med en frukostträff med regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm tillsammans med förbundsstyrelseledamöterna Marie Granberg och Mari Lundberg. Eva hade bra koll på vårt område inom äldreområdet, och vi var överens om att det nu handlar om att tydliggöra resultatet av sjukgymnastiska insatser på ett bättre sätt. Med sin tidigare erfarenhet som Läkarförbundets ordförande har Eva kunskap om systemet på ett sätt som är värdefullt också för Sjukgymnastförbundet. Vi bestämde oss för att dela en del dokument, fundera över sommaren på hur vi går vidare och sedan träffas igen kring äldrefrågor och sjukgymnastik i augusti på Sjukgymnastförbundets kansli på Vasagatan i Stockholm.
Visby känns för övrigt nästan som ett Stockholm i miniatyr denna vecka. Människor promenerar, småspringer eller cyklar i gator och gränder. Tjockt med folk och i vart och vartannat hörn står någon som man tycker sig känna igen, men som strax därpå visar sig vara en minister eller kändisjournalist eller annan från medier välkänd figur. Största skillnaden är nog den avslappade klädseln och det är inte utan att man kan tycka synd om den som inte kunde klädkoden och som kommer i mörk kavaj och slips. För egen del är det gympaskor och cykel/cykelhjälm som gäller mestadels denna vecka. Cykel är ett utmärkt sätt att ta sig skapligt snabbt fram. Ett tips är dock att ta med egen cykel eller att boka cykel minst ett halvår i förväg. Både boende och cykel är fullbokat sedan mycket länge, och det är mer än en som ”sover på golvet” hos någon man känner denna vecka.

Huvudpunkten under onsdagen för vår del var förstås det seminarium som vi själva anordnade.
Fysisk aktivitet den bästa medicinen
Allt gick enligt planerna, solen sken, ca 80 personer i Westanders trädgård, panelen var både kompetent, skicklig och trevlig. Marie Granberg inledde med en kort fysisk aktivitet till musik och människor njöt av att röra på sig. Det gav mig som moderator möjlighet att förtydliga att sjukgymnastik/fysioterapi handlar om att göra och lära, inte bara ha kunskapen, utan att verkligen ”få det gjort”.

20130704-101617.jpg
Samtalet med panelen löpte på lätt, och Mari Lundberg förtydligade skillnaden mellan fysisk aktivitet i allmänhet och fysioterapi. Peter Friberg, Läkarsällskapets ordförande belyste vad vi egentligen vet om fysisk aktivitet och också vad vi vet om konsekvenserna av inaktivitet. Vid ”organisationsbordet” visade det sig att både landstingsdirektören i Värmland Hans Karlsson och Ulrica Sundholm, politisk sakkunnig på Socialdepartementet hade bra koll på detta med betydelsen av fysisk aktivitet. Och allra störst stöd fick vi, inte oväntat, från Christina Fjellström, tf förbundssekreterare i Riksförbundet HjärtLung. Patienter, närstående och de som företräder detta vet vikten av fysioterapi och det värde det verkligen skapar för ”den som hälso- och sjukvården är till för”. Maria Enggren Zavisic, socialpolitisk strateg på LSR, var den som administrativt ansvarade för genomförandet av vårt seminarium, och hon och vi fick också bra stöd av flera kollegor från LSRs Gotlandsdistrikt och även flera andra tillresande sjukgymnaster från olika delar av Sverige.
I Almedalen finns det denna vecka ca 2500 seminarier av alla slag. Därför känns det särskilt roligt och fint att få det omdömet vi fick av en av besökarna via Twitter.

20130704-103020.jpg
Tack till alla som ställde upp i panelen, till alla besökare, till hela LSR-gänget på plats och också till dig som läsare, vi har fått en hel del digital support också denna vecka, vilket känns stimulerande!

20130704-103803.jpg
Efter seminariet vidtog ett antal mingel för min egen del, både i Westanders trädgård, på Dagens Medicins ”maktmingel” m.m. ”Gamla” kontakter blir som nya, här fanns t.ex. både Anders Andersson (KD) och Saila Quicklund (M), båda gruppledare för sina partier i Socialutskottet. Saila är också sjukgymnast, F.n. den ende sjukgymnasten i riksdagen.

20130704-104738.jpg
Åsa Himmelsköld, sektionschef på avdelningen för Vård och omsorg på SKL minglade om vårdval och patientmakt med Johan Assarsson, patientmaktsutredare och Anders Henriksson (S), landstingsråd i Kalmar tillika ledamot i SKLs styrelse och arbetsutskott.

20130704-104838.jpg
Vi hann också lyssna till statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalsparken innan vi avslutade med en bit mat och cykeltur tillbaka ”hem” till Vibble i Gotländsk sommarnatt.

20130704-111640.jpg

20130704-111746.jpg