Patienter och studenter krävde uppmärksamhet på Sjukgymnastdagarna 2013

20131004-143638.jpg
Sjukgymnastdagarna 2013 – en färgsprakande kanonad av workshops, symposier, plenarföreläsningar, posters, utställningar, mingel och fest, högtidstal, 200årsfirande av sjukgymnastiken i Sverige, 70 -årsfirande av professions- och fackförbundet LSR och historiens vingslag i rummet. Läs mer på Sjukgymnastförbundets hemsida och på hemsidan för tidskriften Fysioterapi, om mina förväntningar inför dagarna i intervju i Dagens Medicin och debattartikel i GP 2 oktober. Och budskapet på Sjukgymnastdagarna var tydligt, patienter och studenter vill ha uppmärksamhet. Under invigningsceremonin agerade de whistle-blowers, något som väckte både munterhet och intresse och som blev omtalat under dagarna. Själv är jag positivt inställd, ja jag är övertygad om att tydligt kundfokus ökar tempot och gör att förbättringar och förnyelse slår igenom snabbare. Läs gärna mitt tal på invigningen. Emma Stokes, vice ordförande i WCPT satte svensk fysioterapi i ett större sammanhang och Maria Arnholm framförde regeringens gratulationer till Sveriges sjukgymnaster, snart fysioterapeuter.

20131004-153206.jpg Roland Thomée, sjukgymnast och professor, provocerade fräscht i sin plenara föreläsningar föreläsning, liksom Göran Henriks, Utvecklingsdirektör, visade på det omöjliga i att fortsätta lösa morgondagens problem med gårdagens metoder. ”Tillsammans i brytningstider” var rubriken på Görans föredrag och budskapet ”Håll fokus på patientens perspektiv och arbeta med det som ökar värdet för dom”. Ta del av hans presentation här. Carina Thorstensson, sjukgymnast och docent stod rak i ryggen och ställde helt enkelt den utmanande frågan: ”Vet du hur bra du är.” Projektledaren för Sjukgymnastdagarna 2013, Birgit Rösblad, tackade Anders Ottosson, som gav oss de historiska vingslagen i rummet. historiska vingslagen kombinerades med nya och framåtsyftande inslag som Fysiopodden, ett ungdomligt rakt och fräscht sätt att uppdatera fysioterapeutiska nyheter i modern digital form.

20131004-162253.jpg Jag var moderator på ett symposium med ytterst kvalificerade ledare på podiet och en fullsatt salong. Går det att styra en komplex organisation? Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, Eva Beckung, verksamhetschef, sjukgymnast och professor, Barbro Fridén, sjukhusdirektör och Agneta Jansmyr, landstingsdirektör och sjukgymnast höll anföranden och debatterade samt svarade på kluriga frågor från engagerade deltagare. Anders Andersson, riksdagsledamot (KD), äntrade talarstolen och tillförde ytterligare bränsle i debatten. En intensiv, rolig och engagerande stund.

20131004-165144.jpg Utmärkelsen Årets sjukgymnast delades i år ut till Eva Beckung vid en högtidlig ceremoni. Stort grattis Eva! Sannolikt var det sista gången som utmärkelsen delades ut i denna form. Nästa år lär det bli ”Årets fysioterapeut”.

20131005-141712.jpg Ett symposium som gavs via videolänk väckte stor uppmärksamhet. Det var Maureen Bisognano president vid IHI, Boston, USA, som skickade särskilda gratulationer till 200-årsfirandet av yrket Sjukgymnastik i Sverige. Maureen hade specialanpassat sitt symposium till fysioterapi, och sammanförde kvalitetsutveckling i allmänhet med ett patient- och teaminriktat förbättringsarbete, där fysioterapeuten har en självklar och viktig roll i helheten. Ta del av Maureen Bisognanos presentation. Medverkade gjorde också Gilbert Salinas som på ett övertygande sätt tydliggjorde vikten av att alltid fokusera på patientens perspektiv. Symposiet berörde verkligen deltagarna, och kommentarerna efteråt var: Absolut världsklass!

Ytterligare ett inspirerande och energifyllt symposium där jag hade förmånen att få vara moderator handlade om Levnadsvanor. Fullsatt i lokalen och mycket kunniga föreläsare, vilket förstås gladde både oss och Irene Nilsson Carlsson från Socialstyrelsen, som är ansvarig person för införande av riktlinjerna för Sjukdomsförebyggandeåtgärder. Välfyllda konferenslokaler var det för övrigt på de flesta håll, starkt engagerande symposier, workshops och utmärkta posterpresentationer i kombination med engagerade utställningar inte minst från alla LSR:s sektioner – det var många som kände sig som stolta sjukgymnaster och fysioterapeuter dessa dagar!

20131005-124923.jpg

Ett annorlunda inslag var när Arga doktorn, Björn Bragée dök upp på fredagsförmiddagen. Jag passade på att greppa mikrofonen och fick en pratstund med honom om hans aktuella TV-program

20131004-214951.jpg
Den kvardröjande känslan från Sjukgymnastdagarna 2013 är den lustfyllda energi och den oerhörda kraft som fanns under dagarna bland alla deltagare, medverkande och särskilt inbjudna gäster. Det tar vi nu med oss i vårt fortsatta arbete. Förändringar tar tid, och det gäller att ha uthållighet och att arbeta tillsammans. Det kom ett kort till oss under Sjukgymnastdagarna med ett stort GRATTIS till LSR. Hälsningen kom från Maud Seda, idag 95år. Hon har varit medlem sedan LSR bildades 1943 och är så fortfarande. Tack för hälsningen och tack för uthålligheten, den inspirerar oss! Grattis LSR och grattis alla fysioterapeuter!

20131005-134443.jpg