Ledarskap och äldrefrågor allt viktigare

20131018-135435.jpg
Har idag föreläst för 400 chefer och ledare på Hotell Rival i Stockholm under temat ”Tillsammans i brytningstider”. Föreningen Chefer och ledare har en lång tradition, består främst av ledare i hälso- och sjukvård. Av de 400 personerna var de allra flesta kvinnor, varav många arbetar i frontlinjen, som första linjens chefer eller ledare, nära den direkta verksamheten. Så mycket kunskap i rummet. Respekt!

Mina huvudbudskap handlade om att ta vara på glädjen och stoltheten i att vara ledare inom en bransch, som är SÅ viktig för människor, i en tid som i många avseenden är en brytningstid. Att arbeta med frågor kring hälsa, sjukdom, liv och död är bland det viktigaste som finns. Jag poängterade betydelsen av att arbeta mer tillsammans, betydelsen av att ledare på alla nivåer visar uppmärksamhet för medarbetarna, för verksamhetens resultat, för strategisk kommunikation och för arbetet med att ständigt förbättra verksamheten tillsammans med medarbetare, patienter och närstående. Ta del av min presentation här Tillsammans_i_brytningstider_Cheferochledare_131018_StefanJutterdal

20131018-142417.jpg
I förberedelserna för en föreläsning för en så stor grupp, känns det ofta som om jag inte känner mig färdig. Vaknade i morse och började med att kolla av nyhetsflödet. Fick extra bränsle till min föreläsning eftersom första nyhet på text-TV var exministern Gertrud Sigurdsen, idag 90 år. Hon beskriver i en DN-debattartikel, hur svårt det kan vara att bli tagen på allvar, att känna att man når fram. Detta trots att hon har ingångar och kunskaper, som de flesta inte har.

Gissa om äldrefrågorna kommer att ventileras ännu mer nu! Och det behövs verkligen. Det finns en uppenbar risk att frågor som betyder mtcket för människor ändå inte når fram i det stundom hårda tonläget i det politiska samtalet. Jag hoppas att jag bidrog till att lyfta ledarskapsfrågorna kring hälso- och sjukvården idag. Dessa frågor förtjänar all uppmärksamhet i den pågående samhällsdebatten om välfärdssamhället, i den brytningstid, som vi lever i. Och jag hoppas också att deltagarna i ännu högre grad inser fysioterapeuters potential, som en viktig del i teamet.

Blev uppmärksammad på att Fysiopodden idag publicerat den intervju med mig, som dom genomförde med mig under Sjukgymnastdagarna 2013. Lyssna gärna på intervjun med mig på http://fysiopodden.se/avsnitt-84-fysioterapi-och-framtiden/
Intervjun med mig börjar efter 16 min.
Spännande med nya sätt att presentera fysioterapi, kör på Fysiopodden!

Ytterligare en arbetsvecka på resande fot närmar sig sitt slut medan höstens vackra färger rusar förbi mig i snabbtågets hastighet.

20131018-142737.jpg