Nobelfest, National Forum och Göteborg

20131211-101718.jpg
Veckan började i vinterlandskap och övergick ganska snart i Alfred Nobels anda. Jag fIck tips om att en av fanbärarna på Nobelfesten skulle vara en sjukgymnaststudent. Jag kontaktade Mathilda Loheim, och frågade om hon var intresserad av att gästblogga hos mig- och det var hon. Tack för fin feed back från inside av Nobelfesten Mathilda!

20131212-201743.jpg
”Jag heter Mathilda Loheim och läser för närvarande på termin 5 av 6 på sjukgymnastprogrammet på Karolinska Institutet. Under året som gått har jag suttit som ordförande i Sjukgymnastsektionen sin ligger under Medicinska Föreningen på KI, och har i och med det fått möjligheten och den otroliga äran att bära fanan för min sektion under Nobelfesten 2013.
I tisdags den 10 december var det således dags, och om jag bara får använda ett ord för att sammanfatta kvällen så är det wow. Det var en så oerhört mäktig känsla bara att vara på plats i Stadshuset ens innan gästerna kommit, och se all fantastisk dekoration och dukning. Och när sedan gästerna kommit och middagen fortlöpte kunde jag inte göra annat än sitta totalt hänförd med öppen mun inte helt olik en guldfisk. Det kändes helt surrealistiskt att jag fick chansen att vara med om ”festernas fest”. Som student känns det extra bra att ha varit med som representant under nobelfestligheterna, speciellt eftersom vi ju trots är framtiden inom våra respektive yrkeskategorier.

Det har, vilket tål att upprepas flera gånger, varit en fantastisk ära att representera Sveriges sjukgymnaststudenter under detta tillfälle. Och vem vet, efter att ha tagit examen i sommar kanske jag någon gång får chans att åter igen få gå på Nobelfesten, men då som färdig Fysioterapeut.”

National Forum
Varje år i december arrangeras konferensen National Forum on Quality and Safety. I Orlando samlades i veckan som gick 5500 personer från hela världen, besjälade av förbättringsarbete, i arrangemang av Institute for Healthcare Improvement, IHI. Jag deltog själv i Orlando-konferensen för flera år sedan, och vet att där finns en oerhörd kraft för förbättringsarbetet i hela världens hälso- och sjukvård. Två av huvudtalarna var IHI:s president Maureen Bisognano och f.d. president Donald M Berwick. Maureens tema var Flipping Health Care. Ta del av Maureen Bisognanos tal här . Donald Berwicks tema var ”Our next challenge: ”From improving healthcare to promote health”. Ta del av Donald Berwicks tal här

I veckan kom decembernumret av tidningen Fysioterapi ut. Jag tycker tidningen håller hög kvalitet, och vi vet att den är uppskattad av medlemmarna i förbundet och det känns alltid roligt när den kommer. I detta nummer summerar jag i min LSR-ledare året som gått under rubriken ”Ett ljust år för vårt yrke” LSR-ledare i decembernumret av tidningen Fysioterapi, nr 9

20131213-140415.jpg
Årsmöte i Göteborg
I onsdags var det årsmöte i Västra Götalandsdistriktet av LSR och jag medverkade med Ett föredrag. Det var mycket energi i luften och det blev en engagerad och intressant diskussion. Många förbättringsförslag kom fram, med idéer på hur vi ska fylla det nya varumärket Fysioterapeut med positivt laddad energi. Orosmoln finns också, t.ex. det stundande Vårdval rehab i Västra Götaland, där det finns oro för att för låga ersättningsnivåer ska tunna ut systemet och försämra för patienterna. Vi hade också en intressant diskussion om rehabilitering i allmänhet, utifrån den uppmärksamhet som två chefer från Göteborg fått för sitt beslut att köpa rehabilitering privat

20131213-152252.jpg
Det är värt att notera att ordet rehabilitering nu i alla fall nämns, i den överenskommelse mellan staten och SKL om Äldresatsningen, som presenterades i en debattartikel av socialminister Göran Hägglund m.fl. i veckan. Det är positivt, att myndigheter och sjukvårdshuvudmän uppmärksammar att rehabilitering behövs. Men det är lång väg tills äldre och patienter av olika slag får den rehabilitering som de har rätt till. Vi kommer att hålla vårt fokus och uppmärksamhet riktad på detta under 2014.

Beslut i riksdagen på tisdag
Nedräkningen till julen pågår för fullt. Men mitt i detta pågår ett intensivt arbete för att avsluta pågående arbeten. I riksdagen kommer t.ex. den proposition, som också omfattar namnbytet på yrket från sjukgymnast till fysioterapeut att debatteras i kammaren på måndag, varefter beslut förväntas tas på tisdag eftermiddag.
Min plan är att då finnas på plats i riksdagen, för att ta del av det historiska ögonblicket.

Nu dags att avrunda arbetsveckan, och det sker inte längre i ett vitt vinterlandskap, nu är det barmark som gäller där snön låg vit för fyra dagar sedan.

20131213-152107.jpg