Fysisk aktivitet räddar liv. Och ”If your horse dies, get off it”

20140228-131524.jpg
Ny WHO-rapport-Fysisk aktivitet räddar liv!
Under veckan kom en mycket viktig rapport från WHO om fysisk aktivitet. Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för död i världen och leder till att 3 miljoner människor dör ”i onödan”. Fysisk aktivitet och träning uppmärksammades också nyligen i Vetenskapens värld. Ytterligare en spännande rapport Sitta är nya röka kom i veckan från Anna Iwarsson, sjukgymnast, ledarskapsspanare och författare. Det är helt uppenbart, att området fysisk aktivitet i allmänhet och Fysioterapi i synnerhet är områden, som är avgörande för vår hälsa, både nu, men ännu mer i framtiden.

20140228-120949.jpg Det finns en direkt koppling mellan behovet av mer kunskap om fysioterapi och det utbildningspolitiska program som nu är antaget av Fysioterapeuternas förbundsstyrelse. Vi behöver både en längre grundutbildning och en specialistordning godkänd av samhället.

20140227-141310.jpg
The Microsystem Festival i Jönköping 2014
I veckan arrangerades den elfte internationella Mikrosystemfestivalen i Jönköping, med 200 deltagare från 12 länder. En enorm kraft som gör stort intryck, alla dessa möten som uppstår när besjälade människor från många länder träffas för att nätverka och förbättra hälso- och sjukvården. En rad föreläsare i världsklass med bl.a. Göran Henriks, Helen Bevan och Christer Fuglesang och massor av kunniga och engagerade deltagare och ett lysande arrangemang gör dessa dagar till något som verkligen går att rekommendera.

Särskilt intryck gjorde Helen Bevan, som till vardags är ledande ”Change Agent” i NHS i Storbritannien. Genom sitt oerhört kunniga och engagerade sätt att föreläsa och att få med sig deltagarna gör hon stora avtryck. Hon berättade bl.a. om det arbete som hon leder med Change Day i England, som nästa vecka äger rum för andra gången. Hon talade också mycket om vikten av att som förändringsledare kunna använda sig både av det hierarkiska systemet och nätverkande och att använda både hjärta och hjärna i förändringsarbetet.

20140227-143117.jpg
Hon beskrev också förändringsarbetet som en balansgång mellan att vara troublemakers och rebell och vikten av att både sätta båten i gungning och ändå kunna sitta kvar i båten

20140227-143607.jpg

20140228-121549.jpg
Styrelsemöte med distriktsstyrelsen i Stockholm
Det fackliga arbetets kärna är det arbete, som görs av alla medlemmar. En del i det är styrelsemöten för distriktsstyrelserna, ofta förlagda kvällstid. I måndags kväll var jag inbjuden att medverka på distriktsstyrelsen i Stockholm, som träffades i Sacos lokaler på Sabbatsbergs sjukhus och hade där ett engagerat samtal kring namnbytesfrågan, utbildningspolitik och lönefrågor.

Styrgruppen för levnadsvaneprojektet sammanträdde i tisdags för att dra upp riktlinjerna för det sista årets arbete inom levnadsvaneprojektet, med anslag från Socialstyrelsen. Fysioterapeuterna har en rad olika insatser riktade till sektioner och distrikt under 2014. Läs mer om levnadsvaneprojektet på förbundets hemsida.

Avslutar detta blogginlägg med ytterligare en reflektion från Helen Bevan. Hon talade om konsten att balansera på slak lina mellan hierarkier och nätverk, mellan att uppfattas som troublemaker och rebell, att driva sin sak hårt och viljestarkt, men att ändå känna av när ”loppet är kört”.
-”Men HUR länge ska man driva sin fråga och hur vet man när det är dags att sluta?”, frågar någon av deltagarna.
Hennes svar kom reptilsnabbt, och gjorde att lokalen fylldes av glada skratt
-”If your horse dies, get off it”, sa Helen.

20140228-130753.jpg