Fysioterapins dag, valet 2014 och Årets Fysioterapeut

IMG_2158.PNG Fysioterapins dag firades runt om i landet och i världen den 8 september
Mängder av aktiviteter, debattartiklar och intervjuer genomfördes. Det är helt uppenbart att svenska fysioterapeuter och sjukgymnaster har ett stort engagemang och vill bidra med förnyelse i svensk hälso- och sjukvård.

Också internationellt uppmärksammades World Physical Therapy Day stort. En nyhet för i år var att många kollegor från hela världen möttes via nätet i en ”Tweet Chat” kl. 21 på kvällen svensk tid. En kraftsamling av stora mått, som också kan leda till att vi på sikt kan få större internationell dragkraft också för de professionsfrågor som vi driver i Sverige.

IMG_2153.PNG

ANVÄND DIN RÖSTRÄTT – RÖSTA FÖR DEMOKRATI
På söndag är det Valdag och för egen del har jag förtidsröstat. Det känns oerhört viktigt att ha möjligheten till demokrati och allmän rösträtt, och det känns också viktigt att använda sin rätt att värna demokrati och alla människors lika värde.

Jag blev tillsammans med andra professions- och patientföreträdare intervjuad av Dagens Medicin angående nuvarande regerings vårdpolitik. Du kan ta del av intervjuerna här:
Dagens Medicin-intervju med mig och flera professions- och patientföreträdare om regeringens vårdpolitik

I valrörelsens sista vecka besökte jag under onsdagen Linköping där Fysioterapeuternas distrikt Östergötland med distriktsordförande Mikael Hjerne i spetsen arrangerade en politikerdialog inför valet.

IMG_0032.JPG Fysioterapi direkt och specialisttjänster liksom övriga punkter i Fysioterapeuternas valmanifest det blev ett bra samtal och politikerna visade både intresse och engagemang för våra frågor. Något att bygga vidare på, direkt efter valet. Ett antal kunniga och engagerade medlemmar deltog i politikerdialogen. Maria Landén Ludvigsson presenterade en intressant rapport Bedömningsmottagning- är sjukgymnasten rätt instans?

IMG_0035.JPG Jag hann under veckan också med ett verksamhetsbesök i Jönköping hos Omni Fysio där jag fick ta del av privatpraktiserande kollegors intressanta vardag. Inom förbundet finns 1600 privatpraktiker, en väsentlig och viktig del av den svenska primärvården.

GRATTIS MARIA HAGSTRÖMER!
I måndags på Fysioterapins dag hade jag förmånen att få dela ut utmärkelsen Årets Fysioterapeut 2014 till Maria Hagströmer, Karolinska Institutet.

IMG_2151.JPG
I hård och bred konkurrens valde juryn och förbundsstyrelsen att utse Maria till årets utmärkelse och det blev en fin och högtidlig stund på Karolinska Institutet på måndagseftermiddagen. Läs mer om utmärkelsen här

I mitt tal till Maria bad jag henne att kort uttrycka sina tankar kring utmärkelsen och sitt arbete i en gästblogg här. Jag hoppas också att många av de övriga som var nominerade till hedersamma utmärkelsen vill medverka som gästbloggare senare under hösten. Denna veckas blogg avslutas med ord från Årets Fysioterapeut Maria Hagströmer:

Wow! Jag har fått utmärkelsen Årets Fysioterapeut 2014! Känner mig glad och hedrad, både över den fina nomineringen och att i hård konkurrens fått utmärkelsen. Jag vill gratulera alla mina kollegor som blev nominerade. Det känns roligt att mitt engagemang för utbildning och pedagogik och mitt brinnande intresse för att öka kunskapen kring fysisk aktivitet och hälsa, framförallt för personer med funktionsnedsättning lyfts fram i nomineringen. Stefan sa i samband med prisutdelningen att han hört att jag lever min vision. Vilket jag inser stämmer mycket bra. Jag är en person som drivs mycket av min inre motivation och då blir engagerad och full av energi. Jag gillar dock inte att stå i rampljuset och framhäva mig själv så lite jobbigt var det med prisutdelning och intervju av Fysioterapi och Dagens Medicin. Men samtidigt känns det fantastiskt att det jag gör påverkar. Stefan fick mig också att blåsa liv i mitt gamla Twitterkonto och ge mig ut i Twittret´s värld i måndags kväll. Ska bli lite mer aktiv där från och med nu. Förutom forskning och utbildning vid Karolinska Institutet har jag förmånen att under 2013-2014 arbeta i redaktionsgruppen för en uppdatering av FYSS, vilket är en stor utmaning men också roligt och lärorikt. Sista december ska de kapitel vi fått finansiering för vara klart. Jag är så glad att många Fysioterapeuter finns representerade i FYSS och delar med sig av sin kunskap inom området.
Jag kommer att fortsätta leva min vision och hoppas vi ses på olika sätt framöver.
/Maria