Besök från Danske Fysioterapeuter, Vårdval och IT i vården

IMG_2385.PNG Denna vecka har Fysioterapeuterna haft besök under två dagar av Tina Lambrecht, ordförande och Mads Lythje, förhandlingschef från Danske Fysioterapeuter. Syftet var att utbyta erfarenheter och att lära av varandra. Gästerna deltog i inledningen av Kvalitets- och patientsäkerhetsrådets möte, träffade representanter för Handikappförbunden, Myndigheten från Vårdanalys samt från vår förbundsstyrelse och kansliet.

Viktiga samtalsämnen var bl.a. den aktuella vårdvalsdebatten, privatpraktikerfrågor, samverkan med handikapprörelsen och personcentrerad hälso- och sjukvård. Men vi fick också tid att lära känna varandras organisationer lite bättre.

En mycket intressant lärdom var hur personer med kroniska sjukdomar i vårt grannland erbjuds AVGIFTSFRI fysioterapi enligt en särskild ordning från Sundhedsstyrelsen. I Sverige har länge funnits en ambition att förbättra förutsättningarna för rehabilitering, men det är ytterst tveksamt om det egentligen har förbättrats nämnvärt. Vi kommer nu att tillsammans med Handikappförbunden lyfta frågan hur vi bättre kan lära av det danska exemplet. Detta är av stort intresse just nu, eftersom det ju pågår en särskild satsning på kroniska sjukdomar i Sverige.

I går torsdag var vi från Fysioterapeuterna tillsammans med andra organisationer kallade till Riksdagens Socialutskott på en offentlig hearing.

IMG_2391.PNG Men efter all kritik som varit mot regeringens förslag att ta bort tvångs-LOV så drog regeringen under onsdagen tillbaka förslaget. Det känns bra, regeringens förslag var dåligt underbyggt och undermåligt hanterat, vilket vi liksom många andra framfört. Men nog är det intressant. Vi hade exakt fem minuters talartid på hearingen, men jag hade redan hunnit med ett antal timmars förberedelser när beskedet kom att det var inställt. Det är då man inser att det tar mycket längre tid att förbereda fem minuter än en hel timmes medverkan.

Igår genomfördes den årliga IT i vården- dagen i arrangemang av Dagens Medicin och Computer Sweden och jag var där som deltagare.

IMG_0102.JPG Fysioterapeuterna hade tillsammans med andra organisationer fått möjligheten att ta fram en önskelista på förbättringar inom IT-området, vilket följdes upp i en intressant paneldebatt.

Nu närmar sig en ljusare tid i vintermörkret när adventstiden står för dörren. Önskar dig som läsare en riktigt fin första Advent!

IMG_5177.JPG