WCPT Congress – Singapore – Moving for Movement

Singapore måndag 4 maj

Har nu varit på resande fot i drygt en vecka, med tidiga morgnar, intensiva dagar och sena kvällar. Först WCPT General Meeting och sedan  WCPT Congress och däremellan en rad sociala aktiviteter. En berikande och fantastisk upplevelse, där jag tillsammans med övriga deltagare från Fysioterapeuterna fått möjligheten att ta del av det senaste inom fysioterapin, men också att vara delaktig i viktiga framtidsbeslut och kanske framförallt att knyta vänskapsband, både lokala och globala, med möjlighet till fortsatta kontakter, för att tillsammans åstadkomma den allra bästa utvecklingen för vår profession.

Det är svårt att sammanfatta utan att bli fullständig, försöker mig nu i stället på att ge några spontana ögonblicksbilder från denna färgsprakande vecka.  

De första tre dagarna avhandlades WCPTs General Meeting, som hittills har hållits var fjärde år. Innehållet varierade alltifrån professionell utveckling och framtidsfrågor för professionen till val av ny styrelse och ordförande i WCPT. På slutet fick de ekonomiska frågorna ta plats, och det var uppenbart att med deltagare från 80 länder, med mycket varierande engelska språkkunskaper och förståelse för beslutsprocessen, så var det inte enkelt att lotsa beslutsfrågorna kring ekonomin i hamn. Till slut enades dock den beslutande församlingen om en oförändrad utdebitering för nästa år, samtidigt som den nya styrelsen får möjlighet att presentera en ny strategisk verksamhetsplan och föreslå utdebitering för de kommande åren.

En del av General Meeting ägnades åt gruppseminarier, där vi i mindre grupper samtalade kring specifika frågor.

General Meeting valde också Ny ledning för WCPTs styrelse. Marilyn Moffat slutar som ordförande efter åtta år, och som ny ordförande valdes enhälligt Emma Stokes, Irland. Till vice ordförande valdes Margot Skinner , Nya Zeeland . Den nya styrelsen tillträder direkt vid världskongressens slut  

 

Fysioterapeuterna var en av de organisationer som tidigt nominerade Emma Stokes som ordförande, och vi fick också möjlighet att gratulera. Vi önskade lycka till med en Dalahäst och en Pippi Långstrump-docka, med nyckelord från Astrid Lindgren: Ansvar, mod och fantasi. Det är egenskaper som jag tror kommer att behövas och  jag tror vi har en ledning för WCPT som står för detta.  


Direkt efter avslutningen på General Meeting vidtog en högtidlig öppningsceremoni för WCPT kongressen, med ca 3500 deltagare.   


Från Sverige var 129 deltagare, en av de större delegationerna. Och det var många, många från Sverige, som medverkade med föreläsningar, seminarier, posterpresentationer mm. Här är ett litet axplock.  


Själv medverkade jag i två seminarier, ett om FuturesForum och ett för IPTTA, som hade sitt årsmöte parallellt med WCPT-kongressen. Mitt budskap för FuturesForum var Move, Moving, Movement och jag använde även här Pippi Långstrump som förebild. Ta gärna del av min presentation här.  


En mycket intressant session som Helena Pepa och jag deltog i, kl. 07.00 söndag morgon handlade om hur man bäst kan använda sociala medier strategiskt kopplat till Fysioterapi. Det blev en energifylld session med människor från jordens alla hörn. Flera av dessa personer har jag haft kontakt med via social medier enbart tidigare, men nu i det verkliga livet.  


Att också få umgås över nationsgränserna är en viktig del, att prata, äta tillsammans och nätverka är berikande. Och Singapore har också bjudit på en vacker miljö för detta.  

 

Mera om världskongressen kommer både i tidningen Fysioterapi och i kommande blogginlägg. Nu snart dags för avslutning där vi kommer att välkomnas till nästa världskongress 2017 i Sydafrika