WCPT världskongress i Singapore och Utvecklingskraft i Jönköping

Ska försöka summera två mycket intensiva och berikande veckor. Jag är fortfarande exalterad över min första världskongress med WCPT, som jag också beskrivit i tidigare blogginlägg 24 april och  4 maj

Avslutningen av världskongressen blev en upplevelse. Jag hade i mitt tal, som motivational speaker avslutat med att lämna tre ledord från Astrid Lindgrens livsgärning, som bidrag till utvecklingen av vår profession: Ansvar, mod och fantasi. Vi hade också vid en mottagning på Irlands ambassad överlämnat en Pippi Långstrump-docka som gåva från Fysioterapeuterna till vår nya ordförande i WCPT, Emma Stokes, Irland. I mitt tal till henne tipsade jag ånyo om de tre ledorden, responsibility, courage, fantasy. 

 

När sedan Emma Stokes, som nytillträdd ordförande höll sitt första tal i en sal fylld av mängder av fysioterapeuter från jordens alla hörn, så gjorde hon det med  Pippi Långstrump i handen och med orden: ”This is a gift from The Swedish Association of Physiotherapists and I will use those three key words: Responsability, courage and imagination”. En fantastisk stund, som vi inte glömmer i första taget. Nu önskar vi Emma och hela den nya styrelsen för WCPT all lycka till i det fortsatta arbetet.
För Sveriges del bjöd avslutningen av kongressen på flera höjdpunkter. Charlotte Häger, Umeå och övriga delar av den internationella vetenskapliga kommittén, som ansvarat för innehållet i kongressen tackades med varma applåder.  
 Tre svenskar fick också särskilda utmärkelser: Marie Kirkegaard, Petra Lostelius Vikman och Alexandra Halvarsson. Ett stort grattis till alla!

Sammanfattningsvis känns det mycket stimulerande och lärorikt att ha fått möjligheten att delta i denna världskongress. Nästa världskongress hålls redan 2017, då i Sydafrika. 

För den som är intresserad finns ett bra blogginlägg om WCPT-sessionen för Sociala medier från Mark Merolli, fysioterapeut Australien, som kan bidra till att hålla kontakt på distans.

Nu gäller det att ta tillvara och utveckla det lärande och nätverkande som skedde under en intensiv vecka i Asien, och försöka få det arbetet att bidra till vår organisations fortsatta förnyelsearbete på hemmaplan. 

För min del blev det ett kort nedslag på kontoret i Stockholm, innan det bar iväg direkt till nästa arrangemang,  Utvecklingskraft i Jönköping, en konferens där förbättringsarbeten från hela Sverige presenteras och sprids. En av huvudtalarna var Maureen Bisognano, IHI, som bl.a. talade under temat AND is the ner OR. Om du vill få mer koll, kika på Twitter #ukraft

 

Inför Fysioterapeuternas vetenskapliga konferens Fysioterapi2015, som arrangeras i oktober, passade Birgit Rösblad, FoU-chef på Fysioterapeuterna och jag på att stämma av med Maureen Bisognano, som kommer att medverka per video på vår konferens 21 oktober.   

 

På konferensen presenterades en rad förbättringsarbeten. Bl.a. medverkade Birgit Rösblad i ett lärandelab kring förbättringsarbete med kvalitetsregister som grund. Själv deltog jag i ett seminarium ”Samtal pågår” tillsammans med företrädare för andra verksamheter och professioner.  

 Truls Neubeck, Famna, Stefan Jutterdal, Fysioterapeuterna, Lisbeth Löpare Johansson, Vårdförbundet, Emma Spak, SYLF och Tomas Schneider, Bräcke Diakoni

Ämnet var ”Varför gör vi inte som vi vet att vi ska?” och samtalet berörde både patientperspektivet,  ledarfrågor och medarbetarperspektiv. En sak vi var helt överens om var vikten av att ständigt försöka inta patientens perspektiv, men också att  först ta hand om sin egen hälsa, innan vi som medarbetare är beredda att ta hand om patienter.  Bra kvalitet ger nästan alltid lägre kostnader, sa Brent James tidigare på konferensen. Medarbetare som känner delaktighet och möjlighet att påverka gör ett betydligt bättre jobb, sa vi. Patientnöjdhet och medarbetarnöjdhet hänger tätt ihop.

På Utvecklingskraft fanns möjlighet att lämna löften inför årets Change Day 

Mitt löfte blev att fortsätta arbetet för rörelse och fysisk aktivitet, i de sammanhang som jag deltar i, både i det dagliga arbetet, men också mer indirekt i andra sammanhang. Efter världskongressen i Singapore känner jag mig väldigt stärkt i övertygelsen om hur viktigt detta ämne är. 

Debattartikel i Östergötland    På hemmaplan har det bl.a. under den gångna veckan förts en debatt i Corren, om budgetunderskottet i Region Östergötland, där jag tillsammans med Mikael Hjerne, ordförande i Fysioterapeuterna Östergötland och tillika FS-ledamot skriver om vikten av att se fysioterapi och fysioterapeuter som en tillgång. Ta del av debattinlägg och repliker här.

Efter en sammanhängande period av två hela arbetsveckor känns det gott att veta att det nu snart väntar en helg, som är helt obokad.  Avslutar detta blogginlägg med några foton, som kommer att ligga kvar på min näthinna ett bra tag, från ett tropiskt varmt, vackert och välkomnande Singapore.