Breddsatsning på fysioterapeuter i Kalmar län

Den blomstertid nu kommer, skolavslutningstiden är här och barn, ungdomar och vuxna samlas i klungor i grönskande natur. Mitt i allt detta vackra, så pågår vardagsaktiviteterna som vanligt. Fredagseftermiddagen har jag t.ex. ägnat åt en presskonferens i Kalmar, där landstinget fattat beslut om en breddsatsning på fysioterapeuter i primärvården. Och så är det också tid att börja kolla in evenemang som ligger framför oss de närmaste veckorna.

Landstingsstyrelsen i Landstinget i Kalmar län fattade i veckan ett  beslut om att breddinföra fysioterapeut som första kontakt och under fredagseftermiddagen medverkade Hanna Kristelius från distriktsstyrelsen för Fysioterapeuterna i Kalmar län och jag i landstingsmajoritetens presskonferens om detta ämne. 

Politiken lovordade hur bra det är med fysioterapeut som första kontakt inom primärvården med både bättre patientnytta och dessutom sparar det in pengar åt Landstinget.

Vi uttryckte vår uppskattning för landstingets breddsatsning på fysioterapeuter, men betonade vikten av att både offentliganställda och privata aktörer får samma möjligheter. Vi passade dessutom på att tipsa landstinget om att tidigt satsa mer på kompetensutveckling för fysioterapeuter, eftersom det kommer att behöva anställas fler och det börjar bli svårrekryterat redan nu. Politikerna uttryckte sig positiva till att satsa på fort- och vidareutbildning för fysioterapeuter.

Hanna Kristelius, Fysioterapeuternas distriktsstyrelse i Kalmar län, Yvonne Hagberg (S), Anders Svensson(V), jag och Jessica Rydell (MP)

*Läs tidningsreferat från presskonferensen i lördagstidningarna (uppdatering 160611)


Vem blir Årets fysioterapeut? Det är nu hög tid att nominera till Årets fysioterapeut. Ta chansen och uppmärksamma en fysioterapeut eller sjukgymnast som gjort stor skillnad. Senast 15 juni ska nomineringarna ha kommit in.


Planeringen inför årets Almedalsvecka pågår för fullt. Fysioterapeuterna har ett par egna arrangemang, en del samarrangemang och många andra aktiviteter där vi är medverkande. Våra engagemang uppdateras kontinuerligt på hemsidan. Vi kommer bl.a. under onsdagen att anordna ett medlemsmöte för alla fysioterapeuter och sjukgymnaster som bor eller befinner sig tillfälligt på Gotland.

Till måndagsseminariet om Framtidens hälso- och sjukvård kommer vi bl.a. att bjuda in alla som deltagit i vårens framtidsdialoger, och det finns förutsättningar för ett mycket intressant seminarium, där vi både har medverkande från personer med egen patienterfarenhet och företrädare för såväl Dagens Medicin, Socialstyrelsen, SKL och Praktikertjänst. 

I veckan har förbundet haft besök av den arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, som arbetar med förslag på reformer för En sjukvård med hög kvalitet, utan gräddfiler. Ulrika Lorentzi, utredare, presenterade underlag för gruppens arbete och vi fick möjlighet att  presentera Fysioterapeuternas viktigaste framtidsfrågor. 

 Dags att ta helg. Önskar dig en riktigt skön och bra helg. Håll utkik efter studenter, som sjunger om lyckliga dagar!