God kvalitet ger lägre kostnader

Den här veckan har innehållit både regn, snö, sol och mörker. Som en höstvecka i november kan vara. Denna veckas blogginlägg handlar till stor del om vikten av att fokusera på god kvalitet, som ju är ett mycket aktuellt ämne nu när välfärdsutredningen inom kort presenteras.

Förra veckan skrev ortopeden Birger Bylander ett debattinlägg i Dagens Medicin, som både engagerade och upprörde många fysioterapeuter och sjukgymnaster. I en replik, som infördes på Dagens Medicins webb under torsdagen bemöter jag Bylanders inlägg tillsammans med Olof Englund, distriktsläkare och medicinsk samordnare för primärvården i Region Jämtland Härjedalen. Läs både reportage, debattartikel och replik här. Se gärna också ett inslag i SVT Jämtland om det nytänkande arbetssättet i Jämtland.

 

Välfärdsinsyn. Öppenhet är en mycket viktig faktor i all välfärd och en drivkraft för kvalitetsförbättringar. Arbetsmarknadens parter har sedan ett par år ett gemensamt arbete och utvecklar nu tillsammans en sajt som ska ge allmänheten ökad öppenhet och insyn i offentligt finansierad vård och omsorg. Fysioterapeuterna är en av parterna som deltar. Läs mer på www.valfardsinsyn.se 


God kvalitet ger lägre kostnader. Välfärdsutredningen och tillitsutredningen var ämnet för ett samtal som civilminister Ardalan Shekarabi hade bjudit in till i tisdags. Representanter från Sveriges Psykologförbund, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter och Fysioterapeuterna var inbjudna. En sak vi förefall helt eniga om var att det är nödvändigt att fokusera på verksamhetens kvalitet och på att ta tillvara medborgares och patienters och alla professioners kompetens betydligt bättre.  Vi signalerade också tydligt att vi från professionerna både vill och förväntar oss att bli mer delaktiga fortsättningsvis. 

Apropå den pågående debatten med fokus på vinster i välfärden citerade jag Brent James från Intermountain Healthcare, som säger: ”We count our successes in saved lives. Good care is cheaper care”. Det leder lätt fel att fokusera på ekonomin, det är kvaliteten som borde stå i fokus. God kvalitet ger lägre kostnader! 

Ulrika Edwinson, förbundsdirektör Sveriges Psykologförbund, Anitha Wijkström, ordförande SRAT,  Ardalan Shekarabi, civilminister, Karolina Behrnsten, vice ordförande Sveriges Arbetsterapeuter och jag själv vid mötet på Finansdepartementet 


Podd från Socialstyrelsen. Ett bra tips att lyssna på kanske? Socialstyrelsen har en ganska ny podd om kvalitet och patientsäkerhet, som innehåller flera bra avsnitt redan. Ett bra initiativ och väl värt att lyssna på.Vintertiden är här. Och nu när dagarna blir kortare och höstmörkret breder ut sig, så gäller det att ta tillvara allt ljus som bara går. Förra helgen bjöd på strålande sol i Småland. Prognoserna ser inte lika lovande ut inför Allhelgonahelgen. Desto viktigare att skicka med en varm och solig helghälsning.

Trevlig helg!