Ge oss förutsättningar till hållbar hälsa!

Vi står inför gigantiska utmaningar inom svensk välfärd, med stora demografiska förändringar, som är kända sedan länge. Antalet barn och antalet äldre ökar drastiskt de kommande 15 åren. En av nycklarna för att lyckas är ett strategiskt arbete för att kraftigt öka patienternas och medborgarnas inflytande. Men självklart också att strategiskt satsa på medarbetarna i välfärden, genom att skapa attraktiva hälsosamma arbetsplatser, bra villkor med god löneutveckling och bra förutsättningar för en självklar och livslång kompetensutveckling.

I en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle i måndags, lyfter ett stort antal förbund inom Saco-federationen fram hur vi vill och kan bidra till hållbar hälsa. Men det handlar om att ge oss förutsättningar. Ovanstående är klipp från vår debattartikel på dagenssamhalle.se. Läs hela debattartikeln här.

Jag har denna vecka deltagit i två möten på Socialdepartementet, som båda handlade  om hälsa, men med olika infallsvinklar. 

På måndagen var ämnet e-Hälsa, då ett nyinrättat Nationellt råd träffades. Rådet ska träffas
två gånger om året, med syfte att stärka en bred och god samordning för alla parter och vara vägledande i utformningen av arbetet mot Vision e-hälsa 2025. Läs mer om Vision e-hälsa 2025 och handlingsplanen här. Mötet leddes av tre statssekreterare från olika departement och två ledande politiker från SKL och signalerade en bred positiv samverkan.

På tisdagen var ämnet friskare arbetsplatser. Det pågår ett bra arbete mellan Sveriges kommuner och landsting och facken och det finns en gemensam avsiktsförklaring där arbetet kommit igång bra. Mötet på tisdagen var ett uppföljningsmöte. 

Båda mötena var bra och viktiga. Det som bekymrar mig är risken för stuprörstänkande, en risk att allt centralt arbete kring hälsa ändå inte hänger ihop. För att uppnå en mer hållbar och jämlik hälsa krävs ett övergripande gemensamt tänk och det behöver genomsyra arbetsgivarnas arbete både centralt och lokalt.  Ledarskapet på alla nivåer behöver vara mer hälsofrämjande, och det är viktigt att resultatet märks på de lokala arbetsplatserna. God kvalitet i hälso- och sjukvården är nära förknippat med god och hållbar hälsa hos dagens och morgondagens medarbetare.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ledde mötet med parterna om friskare arbetsplatser(t.v.) och SKL:s 1:e vice ordförande Anders Henriksson och statssekreterare Agneta Karlsson ledde mötet med nationella rådet inom e-hälsa (t.h)

 I onsdags kom en intressant rapport från Vårdanalys med den talande rubriken Lag utan genomslag. Ambitionen att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården har inte alls haft avsedd effekt.  ”Det behövs ett helt paket, en strategi med en rad samverkade insatser för att sjukvården ska kunna hantera utmaningarna. Men lagen behöver förtydligas så att det framgår vem som har ansvar för vad i vårdkedjan. I dag är det inte klart var skyldigheten att ge exempelvis information ligger. Lagen behöver få större bett. Det här är en lag som landstingen måste prioritera mer”, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (citat från Dagens Medicin).

Eftersom stärkt ställning för patienten är en så viktig faktor för förnyelse av hälso- och sjukvården, så är ett tips till landstingsledningarna att efterfråga arbetet med patientlagen regelbundet. Låt ledningen redovisa vid varje styrelsemöte hur arbetet fortlöper. Visa att detta är en prioriterad fråga på riktigt!


Fem nya förhandlingsråd i olika distrikt runt om i landet, träffades under måndagen och tisdagen för en tvådagarsutbildning på kansliet. Trevligt att få samtala med personer som valt att engagera sig alldeles särskilt och som kände sig stärkta och upplyfta av att få träffas tillsammans och att bli peppade av allt som sker i förbundet. Mikael Hjerne och Monica Berg från Förbundsstyrelsen medverkade, liksom förhandlingschef Dolores Kandelin Mogard och ombudsman Torbjörn Bidebo.T.v. Torbjörn Bidebo, Dolores Kandelin Mogard, Fredrik Andreasson , Halland, Linn Jansson, Värmland, Mikael Hjerne, Malin Grimsell, Dalarna, Tobias Johansson, Gotland, Therese Olsson, Västmanland. T.h. Martina Granström och jag själv.

I onsdags träffade jag Martina Granström, färdig fysioterapeut sedan ett år tillbaka. Vi har träffats en gång tidigare, för snart fyra år sedan, då Martina just hade hoppat av sin karriär som elitsimmare och skulle satsa på att utbilda sig till sitt drömyrke: fysioterapeut. Jag skrev om det i mitt allra första blogginlägg i juni 2013. Det var intressant att få följa upp och få en inblick i hur hon upplevt utbildningen och den första tiden som fysioterapeut och nyttigt och lärorikt också att inta en nyfärdig kollegas perspektiv, om än för en kort stund. 

Denna vecka har våren knackat på ordentligt i södra Sverige. Och fortsättning följer inom kort. 

Trevlig helg!