Vi blir bättre tillsammans. Gästblogg från Cape Town av Cecilia Winberg

Så var det äntligen dags! Efter en färgsprakande och vibrerande invigning kastade sig 2000 fysioterapeuter från hela världen ut för att dela kunskap, umgås, nätverka och ha roligt. Sverige deltar med ca 100 fysioterapeuter och vi är därmed den fjärde största nationen. Många av oss deltar också aktivt med posters, föredrag och diskussioner. Representanter från Sverige kommer att diskutera folkhälsa, HBTQ, arbetsmiljö, ledarskap, påverkan och aktuell forskning inom flera områden. Det går bra att följa konferensen via Twitter och Facebook genom #WCPT2017. 

Fysioterapeuterna har tillsammans med de andra nordiska länderna tagit fram ett gemensamt uttalande om betydelsen av fysioterapeuter i elevhälsan. Under måndagen kommer vi att få diskutera detta i en öppen sesion som kallas Indaba, som är ett nytt format för informell diskussion. I vårt uttalande rekommenderar vi att fysioterapeuter ska vara en integrerad del i elevhälsan.

För första gången anordnas WCPT i Afrika och i Sydafrika. Sydafrika är ett land med en historia som berör och engagerar både med sin dåtid och sin nutid. Nelson Mandela, som var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999, var den första president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen. Han belönades med Nobels fredspris 1993 för sin kamp att ena landet. Starka uttalanden från Nelson Mandela är att utbildning är det kraftfullaste vapen som du kan använda för att förändra världen och att ett gott huvud och en god hand är en oslagbar kombination

WCPT består av intressegrupper en av dem IPPTA, för företagande fysioterapeuter. IPPTA hade möte under två dagar innan själva kongressen inleddes och Fysioterapeuterna representerades av Marie Granberg från förbundsstyrelsen. Under dessa dagar diskuteras frågor som är angelägna för företagare, alltifrån olika ersättningssystem, sjukvårdssystemens olika villkor i olika länder, men också kvalitetsfrågor och vikten av att utveckla kvalitetssystem som visar nyttan av fysioterapi. Marie presenterade aktuella frågor som påverkar utvecklingen av privata fysioterapeuters villkor i Sverige. Intressant är att den utveckling vi upplevt i Sverige senaste åren, med nedskärningar av ersättningar och allmänt tuffare villkor, ses i många andra länder också. 

Nästa WCPT konferens hålls i Geneve 2019 och då samlas världens fysioterapeuter igen och då kommer du väl? Fast innan dess ses vi väl på Fysioterapi 2017?