Fysioterapi 2017!

Veckans stora händelse var Fysioterapi 2017 som samlade över 1000 fysioterapeuter från hela landet till tre dagars konferens. Fysioterapi anordnas vartannat år och är Fysioterapeuternas nationella konferens och den största mötesplatsen för professionen. Fysioterapi startade med en energifull invigning och med inbjudna gäster med betydelse för vår profession och för svensk hälso- och sjukvård. Anders Henriksson, SKL, Emma Stokes, WCPT, Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Anna Nergårdh, utredare för God och Nära vård, Patrik Blomqvist, patientföreträdare, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet- var alla där och deltog aktivt i vår invigning. Bilder och film från invigningen gör att du kan uppleva i efterhand och vara en del av vår rörelse. Vid invigningen presenterades för första gången den film om Rörelselyftet som förbundet tagit fram. Vi är speciellt glada att Stefan Jutterdal passade på att besöka oss under invigningen.

Emma Stokes, Stefan Jutterdal och paneldiskussion med Heidi Stensmyren, Patrik Blomqvist, Anna Nergårdh och Cecilia Winberg

Det har varit fullspäckade dagar med föreläsningar, workshops, utställningar och posters. Det är ett brett program och många ämnen har diskuterats som till exempel flyktingars hälsa, kvalitetsregister, hur man skapar en effektiv vård genom rätt kompetens på rätt plats, framtidens utmaningar, digitalisering/ehälsa, ländryggssmärta och mycket mycket mer. Det är verkligen en god arena för lärande och för nätverkande. Det är alltid en fröjd att få vara med kollegor och att få uppleva den energi och den glädje som finns inför yrket och inför det som vi bidrar med till hälso- och sjukvård.

Under konferensen delades också förbundets kvalitetspris ut. Det gick i år till hjärtrehabiliteringen i Region Örebro Län där man strukturerat och systematiskt arbetat med patienten i fokus för att få till ökad samverkan mellan vårdnivåer, jämlik hälsa och ökad tillgänglighet.

Innan konferensen drog i gång hade Fysioterapeuterna styrelsemöte. Vid styrelsemötet gjordes prioriteringar inför kommande verksamhetsår. 2018 är ett valår och det kommer att prägla verksamheten i stor utsträckning. Vid styrelsemötet fattades  beslut om att godkänna det avtal om arbetsmiljö och samverkan som förhandlats under en tid med SKL och andra parter. Långt och träget arbete som nu ger avkastning. Avtalet är bra och det kommer att bli spännande att se hur det kommer att implementeras i olika verksamheter. Vi har ett gemensamt ansvar med arbetsgivaren att det används väl i praktiken. Det är ju först när ett avtal används väl som de goda intentionerna i avtalet kommer till nytta.

Veckan avslutas med ett möte på Socialstyrelsen för att diskutera den pågående revideringen av de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metod. Fysioterapeuterna har under flera år tagit fram kunskapsunderlag kring hur man kan arbeta med levnadsvanor och du kan läsa dem här

Nu stundar helg och vila i hösttid.