Nya arbetssätt i hälso- och sjukvården

Idag fredag medverkade jag i Nya arbetssätt i vården på Dagens Medicin Agenda. Dagen innehöll ett bra anslag för den digitala omställning som är på gång i samhället i stort och till viss del inom hälso- och sjukvården. 

Dagen innehöll många bra föredragningar och intressanta samtal. “Varför ska inte alla närstående som patienten vill ha med kunna vara med på vårdplaneringen digitalt?”, frågade Mikael Hoffman klokt i inledningen. “Det behövs ett nytt ledarskap i en ny tid”, sa Göran Henriks. En paneldebatt handlade om hur högskolorna kan förbereda studenterna för omställningen (nere t.h.) och den paneldebatt jag själv medverkade i handlade om framtidens arbetssätt och ekosystem (nere t.v.). Mitt budskap i paneldebatten var i sammanfattning att vi behöver jobba mer tillsammans och mer utifrån patientens perspektiv. Och arbetsgivare behöver lyssna betydligt bättre på medarbetarna och ställa frågan: Vad är viktigt för dig?

Inom kort påbörjar Lena Hellberg, fram tills nu gruppchef hälso- och sjukvård på Socialdepartementet, uppdraget som regeringens utredare för Genomförandet av ett nationellt sammanhållet system för kunskapsbaserad vård. Jag träffade Lena i ett första inledande samtal i onsdags. Kunskapsbaserad vård är ett angeläget ämne för många professioner och från Fysioterapeuterna är vi mycket engagerade i frågan. Önskar lycka till med utredningen och ser fram mot ett gott samarbete Lena!

I omställningen mot framtidens hälso- och sjukvård kommer vi från Fysioterapeuterna att fortsätta med vårt initiativ Tre lyft för Sverige. Vi har använt dessa rörelselyft under den gångna valrörelsen, och vi kommer att fortsätta detta arbete, som vårt bidrag i omställningen mot framtidens hälso- och sjukvård. Allt utifrån förbundets vision: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv  rörelse.

Önskar en trevlig helg förhoppningsvis med skön brittsommarvärme!