Summering av Almedalsveckan 2019

Under veckan har jag skrivit ett antal kortare inlägg på olika sociala medier och här i veckobloggen kommer nu en summering.

Vanligaste frågan: Hur har veckan varit?  För Fysioterapeuterna har det varit en bra vecka , vi som funnits på plats tycker oss ha fått bra utrymme och uppmärksamhet för några av de frågor vi driver, om förbyggande, hälsa, rehabilitering, elevhälsa, företagshälsovård, kompetensutveckling, specialistfysioterapeut mm.

Med teamet från Fysioterapeuterna: Caroline Agrell, Cecilia Winberg, Mikael Hjerne och Charlotte Chruzander.

En alldeles speciell upplevelse är det att under några intensiva dygn dela såväl arbetsuppgifter som boende med sina arbetskamrater. Att vara coach i ett bra team är fantastiskt och det har varit en bra och rolig vecka tillsammans, vi har fördelat de olika uppdragen mellan oss och våra gröna tröjor är vid de här laget välkända i Visby. Kommer att tänka på Pia Sundhages ord: ” Vi är varandras miljö och vi gör varandra bra”.

Förbundet arrangerade i måndags ett eget seminarium: Cancer + träning = sant. Intresset var stort och vi hade både många besökare och stort engagemang för seminariet.  Läs mer om seminariet här.

Soligt hos Läkarförbundet. Med Läkarförbundets ordförande Heidi och statssekreterare Maja Fjaestad

Måndagen innebar också ett antal mingel och möten med många människor, bl.a. hos Läkarförbundet. Läs mer om måndagen här i min kortsummering.

Efter en måndag i strålande sol och värme kom tisdagen med regn, blåst och kyla, vilket ju inte stoppade Almedalstempot, det blev seminarier och möten från tidig morgon till sen kväll även denna dag. Jag började med en halvtidsspaning av vårddebatten hos Roche, och tryckte förstås på vikten av förebyggande arbete och tidiga insatser. 

Tisdag lunch anordnade vi en medlemslunch på Visby lasarett, en viktig del att få möjlighet till samtal med medlemmar på plats i Visby. 

Tänk om väggarna kunde tala. Deltagarna i IVO:s rundabordssamtal träffades i en vacker lokal, en av Visbys äldsta konferenslokaler från 1645.

Under eftermiddagen deltog jag i ett rundabordssamtal hos IVO, där det bl.a. handlade om hur tillsynen ska kunna förbättras ur samordningsperspektiv och också vilket ledarskap som behövs. Ett bra initiativ, det ska bli intressant att följa IVOs arbete kring detta ämne över tid. Läs mer om min tisdag här och se t.ex. DN-seminariet om hälsa här.

Onsdagen var det åter solsken och det blev för egen del den mest intensiva dagen,  läs mer om min onsdag här. På morgonen arrangerade Saco hälso- och sjukvård ett välbesökt frukostmöte om kompetensutveckling. Själv medverkade jag samtidigt i ett seminarium om ledarskap hos Region Norrbotten, som förutom en erfaren panel också hade engagerat en skådespelare. Med humor som instrument fick hon ett fullsatt tält att le och skratta gott tidigt på morgonen. Ett mycket gott betyg i ett viktigt ämne.

Fullsatt. Mycket välarrangerat ledarskapsseminarium hos Region Norrbotten i ett viktigt ämne. Roligaste seminariet under veckan!

Jag deltog också i ett seminarium hos Folkhälsomyndigheten om hur primärvården ska kunna spela en större roll för hälsan. Socialminister Lena Hallengren inledde med stt peka på vikten av förebyggande arbete och menade också att nästa år, 2020, måste bli ett förebyggande hälsoår. Lovande! Det blev en spänstig debatt där jag särskilt tryckte på vikten av att komma till skott med satsningen på förebyggande. Det är bra att det finns intresse och engagemang, men det behövs nu  resurser och ett handfast hälsofrämjande ledarskap från alla nivåer för att det ska ske en förändring. Tack för veckans viktigaste och kanske bästa seminarium! Se seminariet i efterhand här.

Kommer år 2020 att bli ett förebyggande hälsoår? Känns lovande efter veckans viktigaste och bästa seminarium hos Folkhälsomyndigheten i samarbete med God och nära vård

Och så är det alla dessa möten med människor, som är lite unikt för Almedalsveckan. Fika, lunch, mingel eller möten i Visbys vackra gränder. Dagens Medicins maktmingel var i år också ett 25-årsjubileum av tidningen. Väldigt passande att lyfta fram veteranen Barbro Westerholm i sammanhanget, hon är ett stort föredöme för många av oss!  Läs mer om maktmingel i Dagens Medicin här. Kolla också gärna på en kort video med min sammanfattning av Almedalsveckan. 

Tack för en bra vecka och framförallt för alla samtal och möten. Att mitt i allt växla ett ord eller två med varandra är kanske det som gör bestående intryck och som också stärker vårt öppna och demokratiska samhälle. ”Vi är varandras miljö och vi gör varandra bra!” 

Några av alla dessa möten med trevliga människor

Almedalen i sol

Nu tar både bloggen och jag semester. Önskar alla en riktigt skön sommar!