Hur behåller vi rörelsen?

En fråga som diskuterades i avsnitt 11 av En podd i rörelse, där jag samtalar med Lisbeth Löpare Johansson, samordnare Nära vård på Sveriges Kommuner och Regioner. Vi pratade också om hur omställningen till nära vård ska gå till nu när utredningen God och nära vård snart är slut?  Lyssna på detta och mycket mer i  vårt samtal här.

I veckan har Fysioterapeuternas förbundsstyrelse sammanträtt under två dagar. Flera viktiga beslut fattades, bl.a. togs inriktningsbeslut om styrelsens propositioner inför kongressen i höst. I vår väntar nu fortsatt fördjupningsarbete med propositionerna. Ett annat beslut var att utse vinnare av Kvalitetspriset 2020. Vem vinnaren är kommer att kungöras när priset delas ut i februari.
Lisbeth Löpare Johansson från SKR medverkade på FS sammanträde med en mycket inspirerande och uppskattad beskrivning av hur nära vård-arbetet fortlöper i kommuner och regioner.
Självklart avhandlades också den pågående avtalsrörelsen och de yrkanden vi gjort där tillsammans i AkademikerAlliansen. 

Förbundsstyrelsen fattade beslut om att Fysioterapeuterna inte kommer att delta i WCPTs världskongress 2021 i Dubai. Läs mer om beslutet och intervjuer i Dagens Medicin och tidningen Fysioterapi här

En del i utredningen God och nära vård är en översyn av Nationella taxan. Representanter från Fysioterapeuterna träffade utredningen för intensiva och bra samtal igår torsdag. Läs mer om utredningen på deras hemsida här. 

Igår presenterade regeringen och SKR årets överenskommelse inom området God och nära vård, en satsning som omfattar 7 miljarder. Läs mer här. Det är nu både viktigt och nödvändigt att kommuner och regioner på allvar prioriterar såväl prevention som rehabilitering.

Och idag fredag presenterar släpper Socialstyrelsen ”Sveriges första nationella handlingsplan för ökad patientsäkerhet. Den långsiktiga målsättningen är att ingen patient ska behöva drabbas av skador som hade kunnat undvikas”, skriver Charlotta George och Thomas Lindén från Socialstyrelsen” i en debattartikel i Dagens Samhälle

Återigen har en intensiv arbetsvecka passerat. Önskar er alla en trevlig helg!