Lyssna på kroppens varningssignaler

Förra fredagen var jag inbjuden till Socialdemokraternas regionfullmäktigegrupp i Region Kalmar län. Glad för inbjudan, och jag måste tillstå att det kändes lite speciellt. Många av de länspolitiker som fanns i rummet känner jag sedan många år tillbaka, efter mina många år i Landstinget i Kalmar län och som boende i länet. Jag hade blivit tillfrågad om att vara inspiratör på deras gruppmöte, som var förlagt till min hemmaplan Oskarshamn. Jag gjorde mitt bästa och tryckte hårt på vikten av att satsa på personcentrering och på ett nytt hälsofrämjande ledarskap som innefattar såväl prevention som rehabilitering. Se min presentation här.

I måndags träffades Saco hälso- och sjukvård hos Veterinärförbundet, där vi bl.a. diskuterade vår medverkan under Almedalsveckan. Vi beslutade att förlägga ett gemensamt frukostmöte onsdag morgon kl. 07.30, kanske dags att göra en notering i kalendern redan nu?

Under tisdagen sammanträdde Sacos styrelse i ett heldagsmöte förlagt hos Sveriges Arkitekter. På agendan stod förutom utmanande frågor om välfärdens finansiering och pågående samtal om LAS och minimilöner också ett ställningstagande för demokratin och det arbete som Kommittén Demokrati 100 år utför. Peter Örn, som är ordförande i kommittén höll ett kort anförande, varefter Sacos ordförande Göran Arrius underteckade Sacos ställningstagande för demokrati.
I onsdags kväll arrangerade Riksförbundet HjärtLung en filmpremiär med temat Lyssna på kroppens varningssignaler! Ta del av filmerna från Riksförbundet HjärtLung  inom detta viktiga område här.

 

Igår torsdag träffade Caroline Agrell och jag Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Vi samtalade bl.a. om vikten av att stärka det förebyggande arbetet och rehabilitering. Tack för bra samtal Lina!

På torsdagen deltog vice ordförande Cecilia Winberg i en dag om Nya perspektiv på patientsäkerhet, som Fysioterapeuterna var med och arrangerade. Här kommer ett kort sammandrag från henne:


Överst: Synnöve Ödegård, arrangör,  Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Anna Skarpsjö, Kommunal, Cecilia Winberg, Fysioterapeuterna och Torie Palm Elmsäter, Svenska sjuksköterskeförening
Underst: Charlotta George, Socialstyrelsen och Daniel Lilja, IVO

” Dagen om patientsäkerhet utgick från en nysläppt antologi om Säker vård och innehöll bland annat forskningsperspektiv på ledarskapets betydelse för patientsäkerhet, vikten av att inte bara undersöka det som går fel utan och också utvärdera och reflektera kring de tillfällen när allting fungerar. Charlotta George från Socialstyrelsen presenterade kort den nya handlingsplanen kring patientsäkerhet, Pelle Gustavsson presenterade LÖFs arbete med Säker-projekt och Daniel Lilja presenterade hur IVO arbetar med sin nya strategi. Kort sagt en dag med både bredd och djup. Dagen avslutades med en kort debatt kring vad vi hört under dagen och hur vi vill arbeta vidare med frågorna. Jag tror att patientsäkerhet och strategiskt arbete med att utveckla hur vi arbetar med det blir en fråga inför kongressen. Om vi fokuserar på dem vi är till för är det lättare att fokusera på patientsäkerhet men för att vi ska kunna göra det på ett bra och klokt sätt krävs det rätt förutsättningar i bland annat i form av god arbetsmiljö och rätt kompetens.”

Avslutar detta veckobloggsinlägg med att önska er alla en trevlig helg!