Vad gör regeringen och SKR för att stärka rehabiliteringen i Sverige?

De senaste veckorna har jag i bloggen beskrivit min växande oro för den stora rehabskuld som byggs upp i samband med Covid -19.
I veckan spelade jag in en podd på samma tema med Maja Fjaestad, statssekreterare på socialdepartementet hos socialminister Lena Hallengren. Vad gör regeringen och vad kan regeringen göra för att stärka rehabiliteringen i Sverige?
Det blev ett intressant samtal och jag tycker nog att ansvarig statssekreterare visade intresse för mina förslag om att stärka rehabiliteringen och att det nu är dags att följa upp rehabiliteringen på ett liknande sätt som hittills skett avseende redovisningen av antalet smittade och antalet döda. Liv som har räddats ska ju också kunna levas. Lyssna på avsnitt 22 av En podd i rörelse här 

Hur högt i kurs står då rehabilitering i dagsläget? Ja, att döma av SKR:s hållning när det gäller fysioterapeuter som verkar inom nationella taxan, så återstår det lång väg att vandra.
Från Fysioterapeuterna påkallade vi behovet av att möjliggöra digitala vårdmöten redan i inledningen av pandemin, närmare bestämt den 13 mars. Då fanns inget intresse för frågan, fokus var då på helt på det akuta och på att ordna intensivvårdsplatser. Sedan dess har det gått snart tre månader, och behovet av rehabilitering har framkommit allt tydligare.
För en dryg vecka sedan fattade äntligen regeringen beslut om att ändra i förordningen,  för att möjliggöra digitala vårdmöten för de ca 1600 fysioterapeuter som arbetar på nationella taxan. Helt enligt den rekommendation som Socialstyrelsen ger under pandemin.  
Men igår torsdag meddelade SKR att man avbryter förhandlingarna med Fysioterapeuterna och i stället går ut med ensidiga rekommendationer om en betydligt lägre taxa för digitala vårdmöten.
Från Fysioterapeuterna beklagar vi att SKR valt att avsluta förhandlingarna utan överenskommelse. Fysioterapeuterna är villiga att återuppta förhandlingen om och när SKR så önskar.
SKR:s beslut gör att möjligheten för fysioterapeuter på nationella taxan att starta med digitala vårdbesök ytterligare försenas. Det är djupt olyckligt, säger Cecilia Winberg, vice förbundsordförande och ordförande i Fysioterapeuternas företagarråd i ett uttalande.

I måndags och tisdags sammanträdde Fysioterapeuternas förbundsstyrelse. En stor del av mötet handlade om att bereda styrelsens propositioner och inkomna motioner inför kongressen 14-15 november.

På grund av rådande osäkerhet gällande den pågående pandemin fattade förbundsstyrelsen beslut om att genomföra Kongress 2020 helt digitalt.
Det är så klart väldigt tråkigt att vi inte kommer att kunna ses fysiskt eftersom det är en viktig del vid en kongress där förslag ska stötas och blötas mot varandra. Men nu när allt är så osäkert har förbundsstyrelsen valt att vara proaktiv och fatta detta beslut för att en noggrann planering ska kunna ske för bästa genomförandet.
Läs mer här. 
LAS-utredningen presenterade i måndags sina förslag. Detta var en av de punkter som förbundsstyrelsen diskuterade, i samband med att Sacos ordförande Göran Arrius och Sacos samhällspolitiska chef Lena Granqvist medverkade på förbundsstyrelsemötet.

I samband med förbundsstyrelssammanträdet gjorde vi ett uttalande angående LAS där vi betonar att vi är starkt kritiska till utredningens förslag. Våra medlemmars anställningstrygghet försämras om förslagen i utredningen blir verklighet och det är inte acceptabelt.

Vi närmar oss snabbt sommaren och det är fortfarande så viktigt att vi gör det utan  större folksamlingar och att vi fortsätter hålla fysiskt avstånd. Jag vill jag ännu en gång rikta mitt varma tack till alla som sliter i frontlinjen i hälso- och sjukvården  med svårt sjuka Covid -19 patienter. Långa, tröttande och tunga arbetspass är er vardag och ni är värda allas vår uppskattning för ert fantastiska arbete. Det gäller fysioterapeuter och alla andra yrkesgrupper. Tack för att ni finns och för ett enastående arbete!

Trevlig helg!