Större fokus krävs på den växande rehabskulden

Regeringen behöver rikta ett större fokus på den växande rehabskulden. Det budskapet lämnade vi från Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter till socialminister Lena Hallengren i juni månad. I onsdags hade Ida Kåhlin och jag ett uppföljningsmöte med statssekreterare Maja Fjaestad med samma budskap. Vi redogjorde bl.a. för den undersökning som redovisades i augusti, som visar att sju av tio fått försämrad rehabilitering under pandemin, som ytterligare ökar på den växande rehabskulden.

Maja Fjaestad ställde flera bra och intressanta frågor och Ida Kåhlin och jag tipsade om olika sätt för regeringen att visa tydlig uppmärksamhet för rehabiliteringsfrågorna. T.ex. att besöka rehabverksamheter som jobbat särskilt bra under pandemin. T.ex. att tillföra mer resurser till rehabilitering och att ge Socialstyrelsen i uppdrag att tydligt följa upp rehabiliteringsresultat i kommuner och regioner. Ett annat sätt skulle kunna vara att lämna direktiv om att följa upp Öppna jämförelser i både regional och kommunal hälso- och sjukvård samtidigt och att göra specifika uppföljningar av de rehabiliteringsindikatorer som finns i olika kvalitetsregister, såsom hjärtrehabilitering och stroke mm.

Det är mycket hög tid att stärka rehabilitering nu. Tack för bra samtal!

Årets General Meeting med European Region World Physiotherapy  skulle ha ägt rum i Prag i maj, men blev förstås framflyttat pga pandemin. I förra veckoslutet efter två dagars väl genomförd digital kongress var det dags för mig att tacka för åtta års gott samarbete med fantastiska fysioterapeuter och ordförandekollegor i 38 länder. Det internationella samarbetet är viktigt på många sätt och kanske ännu viktigare idag. En viktig del under denna kongress där jag tillsammans med Cecilia Winberg och Charlotte Chruzander deltog från Fysioterapeuterna var att dela erfarenheter av Coronapandemin och att lära av varandra. 

I veckan publicerades Runt hörnet, ett specialinslag av Nära vård-podden där jag medverkade tillsammans med Sara Riggare, Bodil Jönsson, Lisbeth Löpare Johansson och Jonas Fagerson. Det handlar om återblickar och framtidsspaningar inom hälso- och sjukvård och i samhället. Det var inspirerande samtal som väckte många tankar. Har du t.ex. tänkt på att Sverige var indraget i en svår pandemi 1958 och att man ändå genomförde VM i fotboll i Stockholm? Visste du att också statsministern Tage Erlander hade asiaten då? Vilken roll spelar medias bevakning idag jämfört med 1958?
Lyssna gärna på avsnittet, t.ex på Bodil Jönssons fem skarpa spaningar i pandemitider och Sara Riggares utpräglade patientperspektiv. Notera också Bodils skylt i bakgrunden: ALLT KOMMER ATT BLI BRA. Du hittar Nära vård-podden RUNT HÖRNET här

Vill du veta mer om rehabilitering efter Covid 19? Kolla gärna i efterhand på ett bra inslag från förra helgen. I Helgstudion  kan du se inslaget med Gunilla Kjellby-Wendt, verksamhetschef för arbetsterapi och fysioterapi och Åsa Lundgren Nilsson, verksamhetschef för neurosjukvården, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Inslaget börjar efter 23min 30 sek.

Nu när dagarna blir allt kortare gäller det att försöka ta vara på ljuset. I Småland har vi haft ett par fantastiska höstmorgnar under veckan som gick. Hoppas på fortsatt ljusa morgnar till helgen. Trevlig helg!