World Restart A Heart Day ❤️

Idag den 16 oktober firas den internationella hjärtstoppsdagen ”Restart A Heart Day” runt om i världen för att uppmärksamma vikten av att kunna hjärt-lungräddning (HLR) och att kunna använda en hjärtstartare.

Varje dag drabbas ca 16 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Endast två överlever. Alla kan inte räddas, men betydligt fler än idag skulle kunna överleva med rätt insatser. Ungefär 70 % av dessa hjärtstopp sker i hemmet.

För att fler liksom jag http://stefanjutterdal .se/2023/09/02/__trashed-2__trashed/ ska få chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp krävs bl.a. att alla kan hjärt- lungräddning (HLR), att det finns tillgängliga hjärtstartare och att det finns fler tillgängliga hjärtstartare i bostadsområden.

I min roll som ambassadör för Hjärtuppropet https://www.hjartuppropet.se/ gjorde jag idag en inventering av tillgängliga hjärtstartare i Oskarshamn, där vi bor. Det visar sig att det endast finns fem hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt enligt Hjärtstartarregistret https://www.hjartstartarregistret.se/#/

För att uppmärksamma de som valt att göra sin hjärtstartare tillgänglig dygnet runt tog jag en kort runda på stan.

En eloge till alla er som har sin hjärtstartare tillgänglig dygnet runt, det kan rädda liv!❤️❤️❤️

Hur står det till med dina kunskaper i HLR? Vet du hur du ska hantera en hjärtstartare? Fräscha upp dina kunskaper så att du är beredd. Det är lika viktigt att lära sig HLR som att kunna simma! Här tips om en ny webb-utbildning i HLR från Svenska rådet för hjärt- lungräddning. Den tar 15 min, och det är mycket väl använd tid. Du hittar utbildningen här https://www.hlr.nu/allakanhlr/


Tillsammans räddar vi liv! ❤️