Hur hjärtvänligt är egentligen Gotland?

Sitter på färjan hem från Gotland när jag skriver detta, Annmargreth och jag haft några fantastiska dagar där. Ön som vi har varit på många gånger tidigare visade sig nu från sin allra bästa sida med strålande sol, försommarvärme, underbar natur och många fina upplevelser.

Vi cyklade, som vi brukar göra, till färjan i Oskarshamn, via Visby till Klintehamn där vi övernattade på Pensionat Warfsholm med god mat, bra service och vacker solnedgång. Dagen därpå båt till Stora Karlsö där vi fick ett underbart dygn med en fin guidad tur i det magiska landskapet med blommande orkidéer, ett rikt fågelliv, hygglig badtemperatur i vattnet och ännu en vacker solnedgång. När sista båten för dagen lämnade Stora Karlsö infann sig en tystnad som gav en känsla av att vara mitt i naturen. Tystnaden och stillheten inramades av näktergalen, som drillade dygnet runt.
Efter cykelturen tillbaks till Visby strövade vi runt i den gamla vackra Hansestaden och tog det sista dygnet på ön till att bara njuta av atmosfären.

En alltigenom lyckad semestertur alltså – men trots detta fanns det ett frö av oro, en tanke som inte ville lämna mig. Hur står det egentligen till med hjärtsäkerheten på semesterparadiset Gotland?

Plötsligt hjärtstopp är ett livshotande tillstånd som innebär att hjärtat av någon anledning slutar slå och tillståndet är vanligare än vad många känner till. Många tror att det enbart drabbar äldre, vilket inte stämmer. Plötsligt hjärtstopp drabbar personer i alla åldrar, även unga. Alla kan inte räddas, men betydligt fler än idag skulle kunna överleva med rätt insatser.
Det handlar framförallt om att HLR behöver startas omgående och att det finns hjärtstartare som är tillgängliga och kan användas.

När någon ringer 112 om ett inträffat hjärtstopp så larmar SOS, förutom ambulans och räddningstjänst också upp till 30 frivilliga Sms-livräddare, som får information om var närmaste hjärtstartare finns och ofta är frivilliga livräddare på plats före ambulansen. Men inte på Gotland.

https://www.smslivraddare.se/

I Sverige är det fortfarande 7 av 21 regioner som inte har infört systemet med Sms-livräddare. En av dessa regioner är Gotland. Trots att det nu finns vetenskapligt belägg för att upp till 22% kan räddas i de regioner som har infört systemet frivilliga Sms-livräddare.

När hjärtat stannar så handlar det framförallt om att HLR behöver startas omgående och att det finns hjärtstartare som är tillgängliga och kan användas. Chansen att överleva minskar med 10 % för varje minut som går, så det är bråttom, mycket bråttom… När någon ringer 112 om ett inträffat hjärtstopp så larmar SOS, i de regioner som infört systemet med Sms-livräddare, förutom ambulans och räddningstjänst också upp till 30 frivilliga Sms-livräddare, som får information om var närmaste hjärtstartare finns. Frivilliga Sms-livräddare är ofta på plats före ambulans och räddningstjänst och kan påbörja HLR och i vissa fall också använda hjärtstartare för att starta hjärtat på nytt Men inte på Gotland och inte i de övriga sex regioner som inte infört systemet.

Många hjärtstartare är tillgängliga dagtid i centrala Visby, men efter kontorstid ser det inte alls bra ut.
Den vänstra bilden visar att det finns många tillgängliga hjärtstartare under kontorstid. Den högra bilden visar att efter kontorstid finns det endast en tillgänglig hjärtstartare i centrala Visby.
Vet du var närmaste hjärtstartare finns? Kolla på https://www.hjartstartarregistret.se/#/

Vad är rimligt att samhället ska bistå med?
Med tanke på hur många som drabbas – 16 personer drabbas varje dag i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus – är det verkligen helt rimligt att alla regioner inför systemet Sms-livräddare. Här måste bl.a. Gotland förbättra sig snarast, det handlar om liv eller död för många människor varje år! Att förlita sig enbart på ambulans är inte hjärtsäkert. Mediantiden i Sverige innan ambulans anländer är 11 minuter, och det är alldeles för lång tid vid ett hjärtstopp. Chansen att överleva minskar som sagt för varje minut som går.

Vad kan du och jag göra?
Alla behöver kunna HLR, det är lika viktigt som att kunna simma.
-Lär dig HLR och bli gärna Sms-livräddare.

Det behöver finnas fler tillgängliga hjärtstartare.
-Gå in på https://www.hjartstartarregistret.se/#/ och kolla var din närmaste hjärtstartare finns!

-Om du har en hjärtstartare, se till att den är registrerad och flytta helst ut den utomhus i ett värmeskåp, så att den är tillgänglig dygnet runt!

Avslutningsvis är vi glada och tacksamma för att ha fått uppleva ännu en fin semesterupplevelse på Gotland. Men en turistmagnet som Gotland behöver verkligen fundera över hjärtsäkerheten. Se sanningen i vitögat och inför Sms-livräddare snarast möjligt!