Vård på lika villkor, stärk rehabilitering, nytt kvalitets- och patientsäkerhetsråd och dags att nominera till Årets fysioterapeut

20140618-191529-69329631.jpg Hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor. Det är kontentan i ett uttalande som 23 organisationer, däribland Fysioterapeuterna gjorde i början av veckan. Det finns idag inte klara riktlinjer om hur lagen ska tolkas och uttalandet görs för att stärka patientsäkerheten och bidra till att minska osäkerhet och stress hos medarbetare och patienter. Vi är som förbund också delaktiga i Rätt till vård-initiativet som är ett nätverk som verkar för allas lika rätt till hälso- och sjukvård.

Nu är det dags att nominera till Årets fysioterapeut 2014
Nytt för i år är att vi har en kvalificerad extern jury. Så nu är det dags att tänka till: Vem vill du nominera? Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma goda insatser, och sådana finns det gott om bland fysioterapeuter och sjukgymnaster.

Vidare har veckan innehållit ett antal planeringsmöten inför Almedalsveckan. Ett av dessa hölls på Reumatikerförbundet där vi planerade för seminariet Fysioterapeut direkt

Under tisdagen deltog jag i ett möte mellan Fysioterapeuternas Örebro-distrikt och landstinget. Carolina Israelsson, ny ordförande i Örebrodistriktet och andra fysioterapeuter från primärvården samtalade med primärvårdsledningen och jag informerade om förbundets mest aktuella frågor

20140618-193304-70384905.jpgSom vanligt uppmuntrade jag till att inte bara sitta på mötet, utan att bryta av regelbundet med att stå upp. Och visst blir mötet både mer alert och faktiskt både roligare och bättre.

Förbättra villkoren för rehabilitering! Det är budskapet i en debattartikel som Handikappförbundens ordförande Ingrid Burman och jag fick publicerad i Dagens Medicin idag

20140618-193758-70678811.jpgDet finns många skäl till att stärka rehabilitering. Bra rehabilitering är lönsamt både mänskligt och samhällsekonomiskt och nu behöver villkoren för rehabilitering förbättras.

Idag var det också start för Fysioterapeuternas nyinrättade Kvalitets- och patientsäkerhetsråd under ledning av vice ordförande Helena Pepa. Rådet består av många kvalificerade fysioterapeuter och kommer att bli en viktig del av förbundets fortsatta arbete. Jag fick förmånen att inleda och betonade vikten av allas delaktighet, ledningens uppmärksamhet på ständiga förbättringar, vikten av att ta tillvara patienters och närståendes kunskaper och vikten av att skapa berättelser av utvecklingsarbetet och att ha en strategisk kommunikation.

20140618-200529-72329996.jpg Sen onsdagseftermiddag avtackades Läkarförbundets ordförande Marie Wedin. Hon fick tack från många håll och nya ordföranden Heidi Stensmyren delade ut Läkarförbundets guldmedalj med orden: Du har varit modig och engagerat dig och förbundet i viktiga frågor. Läkarförbundets VD Håkan Wittgren uttryckte sitt och kansliets stora tack och statssekreterare Lena Furmark framförde regeringens och Socialdepartementets tack.

Nu närmar sig den svenska midsommaren snabbt och jag vill önska alla en riktigt skön och glad midsommar!

20140618-201126-72686383.jpg