Eftervalsanalyser, klinisk forskning och gästblogg från regeringens äldreutredare

IMG_0045.JPG Denna vecka har präglats av eftervalsanalyser och av det parlamentariska läge som uppstod efter valsöndagen. Snart sagt varje nyhetssajt har handlat om vem som kan tänkas stödja vem. I Sveriges Riksdag pågår en febril aktivitet, och inom några veckor vet vi vilken regering vi har, vem som t.ex. blir socialminister och utbildningsminister, två viktiga poster för de frågor som Fysioterapeuterna arbetar med.

På ett frukostmöte i veckan på PR-byrån Westander var temat ”Lobbylandskapet efter valet”

IMG_0046.JPG Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen hade flera intressanta synpunkter. T.ex. att det med det parlamentariska läget blir nödvändigt att bedriva påverkansarbete både mot enskilda departement och mot många partier i riksdagen. ”Folk måste börja prata med varandra, och lyssna”. Det ger oss som vill påverka nya möjligheter.

Vid ett möte på SKL angående kvalitetsregistret Senior Alert och rehabilitering deltog bl.a. regeringens äldreutredare Ellen Heldahl. Ellen visade sig vara en varm anhängare av fysisk aktivitet och medverkade till att delar av mötet skedde på stående fot. Det blir annars så lätt sittande möten under allt för lång tid

IMG_0041.JPG
Jag bad Ellen skriva några rader som gästbloggare, och fick omgående respons: br />
IMG_2174.JPG
Klockan är åtta på morgonen, det är några plusgrader ute och morgondimman ligger fortfarande kvar när jag sätter på mig träningskläderna och cykelhjälmen för att cykla de 14,2 km till jobbet på Garnisonen i Stockholm. Visst kan det kännas motigt vissa dagar, i synnerhet när regnet strilar ner. Men jag kommer att inom 35-45 minuter (vilket är mer förutsägbart och snabbare än SL) beroende på väder och vind, komma till jobbet vaken och endorfinfylld. På en dag har jag, enligt min app i mobiltelefonen, cyklat 28,4 km och förbrukat drygt 600 kalorier. Det betyder att min energiförbrukning ökar med 30% per dygn. Det motiverar! Om några år har vi hälsoappar som kommer att mäta fler faktorer än tid, distans och kalorier, t.ex. förbättrad puls och syreupptagningsförmåga. Allt för att motivera oss att leva mer hälsosamt.

Jag har som särskild utredare fått regeringens uppdrag att bl.a. utveckla förutsättningarna för kommunerna och landstingens förebyggande arbete så att detta blir en mer integrerad uppgift i all vård och omsorg om äldre. För att nå detta ser jag en utbyggd rehabilitering för äldre som ett av våra viktigaste mål. Betydelsen av att styrketräna och motionera för att nå en god hälsa är välkänt. Karolinska institutet kom i somras med en forskningsrapport som visade att motion är den viktigaste (av flera) faktorn när det gäller att förebygga demenssjukdom! Om man betänker att uppskattningsvis 75 % av de ca. 86000 personer som bor på särskilt boende lider av demenssjukdom så är potentialen att spara mänskligt lidande och pengar stora genom att uppmuntra människor att motionera genom hela sitt liv.

Till alla politiker och stadsplanerare vill jag uppmana att tänka på cykeln inte bara som ett transportmedel utan även som en källa till hälsa. Ingen ska behöva känna sig rädd för att cykla därför att cykelbanorna är smala, ligger för nära bilarna eller är för få. Och till alla andra som inte kan påverka stadsplaneringen, ladda ner en app som motiverar till motion. Du äger din egen hälsa!
Ellen Hausel Heldahl
Särskild utredare, Äldreutredningen S 2014:02

Ps. J för Danderyds kommun som denna morgon delade ut påsar med ”cykelgodis” med bl.a. cykellampor till alla förbipasserande cyklister!

Under torsdagen medverkade jag i Hässleholm, som föreläsare på en inspirationsdag med sjukgymnaster och fysioterapeuter från primärvården i Skåne, Blekinge och Kronoberg.

IMG_2168.JPG Mycket inspirerande att ta del av det gedigna forskningsarbete som bedrivs under namnet ”Work up”. Min uppgift var att peka på möjligheter och utvecklingspotential och vikten av kliniskt förankrad forskning. Ta del av min presentation här. Jag betonade bl.a. vikten av att tänka utifrån och in, att jobba med sina styrkor och att jobba tillsammans. Jag pekade också på de möjligheter som ny teknik ger oss t.ex. I form av sociala medier.

Fick på fredagsmorgonen en hälsning via Twitter från WCPTs inkommande president Emma Stokes som just betonade detta. Passar på att skicka med det som en hälsning inför helgen.<