Kraftsamling inför Internationella Fysioterapins Dag 8 september

Det har för min del varit en vecka med blandade intryck. Har haft några sköna sensommardagars semester, med mycket cyklande och skön avkoppling på vackra Gotland. 

Flyktingsituationen: Väl hemkommen blir kontrasten stor och paradoxal, med medias ökande intensitet i rapporteringen från flyktingsituationen i Europa och världen. Det är omänskliga bilder som beskrivs och det känns nödvändigt att vi alla bidrar, var och en på sitt sätt.  

Vad kan du och jag göra för att hjälpa till? Det kan handla om att skänka pengar, skänka kläder, skor och saker eller kanske skänka lite av vår tid. T.ex. Röda Korset och Rädda Barnens lokalavdelningar har stort behov av volontärer som kan hjälpa till på olika sätt.

Flera organisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt, t.ex. Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR eller Läkare Utan Gränser. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Internationella Fysioterapins Dag 8 september . Varje år den 8 september firas runt om i världen Fysioterapins dag. I Sverige förbereds denna dag runt om i landet. Se vad som händer nära dig och var med och uppmärksamma dagen på tisdag. Ta gärna del av förbundets pressmeddelande här.

  
Ta också gärna del av hur dagen firas runt om i världen och vilka aktiviteter som planeras.

 
måndag 7/9 kl. 21.00 svensk tid anordnas en tweetchat.  

 Var med och delta på Twitter under #worldptday och upplev kraften att fysioterapeuter från över 100 länder möts och stärker fysioterapi- och varandra. Själv kommer jag på tisdag att dela ut priset till Årets Fysioterapeut, ett högtidligt tillfälle, som jag ser fram mot.

Under veckan har jag också noterat i Gullers rapport Vården i Almedalen 2015 att det område Jämlik hälsa, som vi tillsammans med fyra andra fackliga organisationer genomförde får bra genomslag.

  

Jag har också i Dagens Medicin tagit del av hälso- och sjukvårdens önskelista inför kommande budgetproposition från regeringen. Fysioterapeuterna fick också vara med och önska, och de saker som jag framför tillhör förbundets viktigaste frågor.

 

Och så var det det där med septembersemester. Eftersom vi bor i Oskarshamn, kunde vi ta cyklarna till färjan, och efter en övernattning i Visby, blev det Fårösund, Fårö, Kappelshamn, Lickershamn och så tillbaka till Visby och Oskarshamn. Knappt 20 mils kroppslig ansträngning på cykel, ofta i motvind, gör att tanken frigörs, sinnena öppnas och energin fylls på. Sverige är verkligen ett fantastiskt land!  

Med veckans paradoxer starkt närvarande tänker jag på talesättet ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Började därför den här dagen med att ge ett bidrag till hjälp för flyktingkatastrofen. 

Med önskan om en trevlig sensommarhelg!