Professionsmiljarden är här

  I eftermiddag presenterade regeringen en överenskommelse med SKL om den så länge omtalade professionsmiljarden. Professionsmiljarden har varit på tapeten alltsedan regeringen Löfven tillträdde och när Fysioterapeuterna uppvaktade sjukvårdsminister Gabriel Wikström för ett år sedan så presenterade vi våra förslag till nödvändiga satsningar inom ramen för professionsmiljarden. I dagens överenskommelse ligger fokus på områdena kompetensförsörjning, eHälsa men också minskad administration, vilket är tre viktiga områden.

Från Fysioterapeuterna välkomnar vi särskilt satsningen på kompetensförsörjning, och ser också fördelar med en nationell samordning av kompetensförsörjningsområdet. I och med regeringens fokus på kompetensförsörjning i professionsmiljarden ges landsting och regioner bättre förutsättningar för lokala och regionala satsningar på kompetensförsörjning, något som Fysioterapeuterna och Vårdförbundet tillsammans aktualiserat som ett viktigt utvecklingsområde i de avtalsdiskussioner som fördes i slutet på förra året.

Så nu är det upp till respektive landsting  och region att se till att verkligen få igång det lokala arbetet med kompetensförsörjning, att utifrån patentens perspektiv  tillsammans med hälso- och sjukvårdens professioner ta krafttag inom kompetensförsörjningsområdet. 

Denna vecka kom tidningen Fysioterapi ut med första numret för året. Och dessutom i ny snygg design. Premiärnumret med ny kostym ligger inte bakom inloggning för att fler ska kunna kika på det. Passa på den unika möjligheten att läsa hela Fysioterapi nr 1-16 digitalt.

 Läs också min ledare Låt oss revoltera tillsammans! där jag tar sats för det kommande årets arbete.
 

I tisdags arrangerade Dagens Medicin sin Strategidag för hälso- och sjukvård och jag var där och lyssnade. Särskilt intressant tyckte jag det var att höra Göran Stiernstedt presentera sin utredning om Effektiv vård, som jag beskrev i förra veckans blogginlägg. Det var också intressant att lyssna till sjukvårdsminister Gabriel Wikströms spaning inför det nya året, där han bl.a. betonade att hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning behöver en nationell samordning.
 

 Från Dagens Medicins Strategidag begav jag mig till en ledarutbildning hos Vårdförbundet, där jag tillsammans med mina ordförandekollegor i Läkarförbundet och Vårdförbundet deltog i ett samtal kring ledarskap, i formen av Afternoon Tea. 

Under onsdagen träffade jag representanter för Ortopedtekniska branschrådet för att utbyta erfarenheter mellan våra olika professioner. Fysioterapeuter och ortopedingenjörer arbetar ofta tillsammans i team med en uttalad patientnytta i fokus.

 
 

Efter ytterligare en intensiv arbetsvecka är det snart dags för helgledighet. Jag skickar med ett lästips med ytterligare en viktig rapport från Umeå Universitet  Träning vid demens gav bättre balans och minskat hjälpbehov och ett vackert foto från en av flera mycket vintriga morgonpromenader i Stockholm denna vecka.

Trevlig helg!