Fysioterapi, #fysioframtid och idéseminarium om Effektiv vård hos SFAM 

Denna vecka blev vädermässigt en rejäl knäpp på näsan för den som liksom jag kom flygande från Medelhavsklimat med +29 grader förra lördagskvällen, tillbaka till ett Sverige med  minusgrader, blåst, snö  och vinterkänsla. Inte desto mindre har det varit en vecka fylld av många aktiviteter.

Fysioterapi nr 4 kom ut i veckan, passa på och läs, tidningen bjuder på många bra läsupplevelser, denna gång bl.a. med bloggaren Jacob Gudiol.


Läs också gärna förbundets ledare, som denna gång skrivs av Cecilia Winberg, ledamot i förbundsstyrelsen och styrelsens arbetsutskott. Jag passar på och lämnar ytterligare lästips. I Dagens Medicin skriver bl.a. Fysioterapeuternas och Vårdförbindets Västerbottendistrikt tillsammans med studentföreträdare i en debattartikel om att Stora extrakostnader hotar vårdutbildning i norr. 


I onsdags träffades en ny grupp för framtidsdialog. Denna gång blev det mycket fokus på digitalisering och utbildningsfrågor. ”Det är mycket hög tid att utbildningarna går före genom att förbereda för det digitaliserade samhället”, sa Mats Olsson från Kairos Future. Det var en särskilt kreativ grupp denna gång, här gestaltande ordet FYSIO med sina kroppar.F=Mats Olsson, Kairos Future, Y=Åsa Himmelsköld, SKL, S=Karin Larsén, GIH, I=Anders Printz, Vårdförbundet och så jag och Frida Eriksson från vårt förbund, som ska föreställa ett O. Foto: Anna-Karin Trixe

I torsdags arrangerade SFAM ett idéseminarium på Bergendal, i Sollentuna. Göran Stiernstedt gjorde först en genomgång av utredningen Effektiv vård, 750 sidor av förbättringsförslag, som just nu är ute på remiss och sysselsätter tankar i många organisationer i samhället. 

Det är både intressant och befriande att lyssna till Göran Stiernstedt, som efter en rad ledaruppdrag på olika höga poster, nu är fri att säga och uttrycka det han själv vill och tycker.  Igår sa han t.ex. om kommuner och landsting: ”Sluta tjafsa om detaljer, börja samarbeta”. 

Jag deltog i en efterföljande paneldebatt, med Christina Kennedy som moderator, och betonade bl.a. behovet av prevention och rehabilitering samt vikten av att agera sig in i framtiden. Förslag blir inte meningsfulla om de inte genomförs, och här har ledare ett särskilt ansvar att gå före. Läs mer om debatten i Hans Winbergs blogginlägg.

WCPT presenterade denna vecka sitt arbete med strategiarbetet #wcptlookforward på sin hemsida, och jag noterade att Swedish Association of Physiotherapists finns med på ett hörn här också.

Nu stundar Valborgsmässoafton och det ser ut som om våren får en nystart i helgen, åtminstone i södra delen av vårt land där jag befinner mig. Vårens växtkraft spränger gränser! 

Ha en riktigt skön helg!