Hälsoväxling, Dagens Medicins maktlista och så dags för Almedalsveckan

Veckan inleddes med ett konstruktivt möte på Socialdepartementet om hälsoväxling. Hälsoväxling handlar om det ökande problemet med sjukskrivningar i samhället och ett förslag till åtgärder från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Det finns en ambition att parterna de närmaste månaderna ska kunna ta fram en avsiktsförklaring som ska kunna ge samma effekt som hälsoväxlingen beräknas ge, alltså en sänkning av sjukskrivningarna med 5-10 procent. 


I onsdags var det dags för den årliga publiceringen av Dagens Medicins maktlista. Det är 21:a året i rad, som denna maktlista tas fram, och det är en lista som många läser och tar del av. 

Inte desto mindre roligt för oss i Fysioterapeuterna att vårt budskap om hälsa och rörelse har fått fäste, och jag känner mig glad både för professionens del och för egen del med placeringen på maktlistan och med mitt avancemang på listan. Också motiveringen gör mig glad. Att vara en lobbyist för något så livsviktigt som fysisk aktivitet är inte dåligt. 

Jag har i kommentarer till placeringen på maktlistan sagt att det känns både roligt och ansvarsfullt. Fysioterapeuters insatser är självklara för hållbar hälsa och välfärd och jag är glad över att vårt lagarbete i Fysioterapeuterna uppskattas och uppmärksammas

Och så är det då dags för årets Almedalsvecka. Mer än 3750 evenemang finns det att välja på, och nästa vecka ser ut att bli en enda stor arena för goda möten och erfarenhetsutbyte. 

Från Fysioterapeuterna åker delar av förbundsstyrelsen och ett par tjänstemän från kansliet. Vi kommer att arrangera ett eget seminarium på måndag eftermiddag om Framtidens hälso- och sjukvård, och vi kommer att vara medarrangörer på ett runda bordssamtal om Jämlik hälsa tisdag förmiddag och Allians mot cancer på tisdag eftermiddag/kväll. Tillsammans med andra fackförbund bjuder vi in till mingel om personcentrerad hälso- och sjukvård måndag kväll, och vi ordnar också medlemsmöten under veckan i Visby. Utöver detta medverkar vi i ett stort antal andra evenemang och mingel.

Ta gärna del av de evenemang vi arrangerar och medverkar i här. Jag kommer i mån av tid att blogga under veckan i Visby och du kan också följa oss via sociala medier, främst Twitter och Instagram.Trevlig helg!