”Inga OS-medaljer utan landträning”

Efter fyra veckors skön semesterledighet var det i mitten på denna vecka dags för min del att åter ta plats på tåget mot Stockholm. Jag har nu i drygt 4 1/2 år varit veckopendlare från Småland till Stockholm, och lärt mig mycket om att tågpendla. 

På det hela taget går det bra att resa, även om det så här i uppstarten tar emot lite och det krävs lite extra energi och ihärdighet, när semestershortsen ska bytas mot jobb-chinos och fötterna ska pressas in i svarta tillstängda skor, efter en sommar med ”barfota utan strumpor och skor”.

Rean tar sin tid, 1 tim och 40 min med bil från Oskarshamn till Nässjö, därefter 2 tim och 39 min med tåg Nässjö-Stockholm. Men jag använder det allra mesta av restiden på tåg till att jobba via min IPad, värdefulla stunder, då jag hinner få mycket gjort. Det tog alltså inte så lång tid innan jag var åter på jobb-banan i veckan som gick. 

Redan innan jag kom till kontoret i Stockholm, kom nr 6 av tidningen Fysioterapi ut. Och det var en synnerligen bra tajming, med det intensivt pågående sommar-OS i Rio. Tidningen innehåller ett stort reportage med guld- silver- och bronsmedaljören Sarah Sjöström och simlandslagets fysioterapeut Jeanette Berggren, som kan rekommenderas. Reportaget visar med all tydlighet vikten av tillgång till fysioterapeut, eller som Sarah Sjöström uttrycker det: ”Med en fysioterapeut vet man alltid varför man gör en övning och hur den är bra för simningen”. Passar på att skicka med ett STORT GRATTIS till Sara Sjöström för fantastiska prestationer i OS i Rio!

I Fysioterapi nr 6 finns mycket läsvärt, bl.a. ett stort och intressant reportage med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, en ledare från avgående förbundsdirektör Mats Einerfors, en krönika från avgående redaktören på Fysioterapi Hilda Zollitsch Groll och ett reportage med Helena Pepa, ny förbundsdirektör sedan 1 augusti. Läs hela tidningen här.


I Fysioterapi nr 6 finns också en ”Kallelse till Fysioterapeuternas kongress”, där det framgår att vi har tre intressanta och spännande invigningstalare på kongressen i november: Socialförsäkringsminister AnnikaStrandhäll, Sacos ordförande Göran Arrius samt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Under onsdagen hade vi terminens första arbetsutskott hos Fysioterapeuterna. Nytillträdde förbundsdirektören Helena Pepa och jag fanns på plats i Stockholm, och Cecilia Winberg och Mikael Hjerne deltog via telefon. Här nedan redogör professionsutvecklare Charlotte Chruzander för det pågående arbetet med att utse Årets fysioterapeut. Grattis till alla nominerade!
I torsdags morse medverkade Maria Hagströmer, docent vid Karolinska Institutet och Årets fysioterapeut 2014, som expert i Gomorron Sverige. Ämnet var vikten av fysisk aktivitet och träning, som är Marias specialområde. Det korta inslaget var riktigt bra och Maria lämnade flera kloka råd. T.ex. att ”den bästa träningen är den som blir av” och ”lite träning är bättre än inget”. Se inslaget här, dra fram spelaren till 25 min och 30 sekunder för att titta.

Än är ju inte sommaren slut, även om kyliga morgnar och kvällar och mycket blåst i veckan har fått höstkänslan att komma närmare. Avslutar därför veckans blogginlägg med några foton med fina sommarminnen. Trevlig helg!