Denna vecka har innehållit mycket, allt från regeringens budgetproposition (se förbundets kommentar här), Äldreriksdag och Nationell Patientsäkerhetskonferens, där Fysioterapeuterna var en av medarrangörerna, till ett intensivt arbete kring ett förslag till förändringar i vårdval Stockholm.
I ett tjänstemannautlåtande till Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting presenteras ett förslag till förändringar i vårdval fysioterapi, som vållat mycket oro och ilska. I tjänstemannautlåtandet föreslås flera omfattande förändringar av ersättningar. Några av dem är bra och kommer att öka patientnyttan och patientsäkerheten. Men andra delar av förslaget riskerar tyvärr att få motsatt effekt. Fysioterapeuterna och våra medlemmar är mycket bekymrade över bristen på konsekvensanalys ur såväl patient- som vårdgivarperspektiv.
Förslagen innebär också att förutsättningarna återigen ändras drastiskt för de vårdgivare som finns i vårdvalsområdet specialiserad fysioterapi. Vi är alla angelägna om god kvalitet och kostnadskontroll i hälso- och sjukvården, men de företagare som är verksamma inom vårdvalen måste också ges rimliga förutsättningar för sin verksamhet. Ryckighet och oförankrade förändringar gör det mycket svårt att bedriva verksamhet på affärsmässig grund och drabbar i slutändan såväl patienter som hälso- och sjukvårdssystemet.
Fysioterapeuterna vill att ärendet återremitteras till förvaltningen för ytterligare beredning där en tydlig konsekvensanalys på lång sikt avseende såväl patientflöden som hela vårdvalskonstruktionen för specialiserad Fysioterapi belyses. I denna beredning vill vi också få tid för den dialog som vi tror är nödvändig för att få ett vårdval i specialiserad fysioterapi som levererar goda resultat, kontrollerar kostnadsutvecklingen och är långsiktigt hållbar så att vi framöver kan undvika ryckighet och en ständig villkorsförändring. Läs det senaste om Vårdval Stockholm Fysioterapi här på Fysioterapeuternas distrikt Stockholms hemsida.
I veckan kom ett nytt nummer av tidningen Fysioterapi, nr 7. I min ledare beskriver jag nödvändigheten av att gå vidare med att förbättra arbetsvillkor och löner för professionen. Fysioterapeuters lönenivåer och snäva lönespridning återspeglar den strukturella diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden. Fysioterapeut tillhör
den grupp akademikeryrken som
har sämst livslöner, vilket innebär
a såväl grundutbildning, vidareutbildning, erfarenhet och skicklighet lönar sig dåligt i ekonomiska termer. Det rimmar inte med behovet av kompetens inom området hållbar hälsa och det faktum aTT fysioterapeuters insatser är självklara för hållbar hälsa och välfärd.
Under veckan genomfördes Äldreriksdagen och Nationella Patientsäkerhetskonferensen på Stockholmsmässan i Älvsjö och Fysioterapeuterna var en av medarrangörerna och och ett stort antal fysioterapeuter medverkade på olika sätt under dagarna. Jag känner mig glad för att fysioterapeuters viktiga roll inom äldres hälsa och patientsäkerhet nu är så efterfrågade och stolt över alla kompetenta kollegor som medverkade. Se t.ex. Sektionen för Äldres hälsa intervjuas angående fallskador här.
I veckan har också Kongresshandlingarna inför Fysioterapeuternas kongress 19-20 november distribuerats till alla kongressombud och på Fysioterapeuternas kansli var det full aktivitet för att se till att handlingarna snabbt når ut till kongressombuden.
I onsdags kväll var det avtackning för SKL:s VD Håkan Sörman, som slutar 1 oktober och blir landshövding i Jönköpings län. Fysioterapeuterna tillsammans med många andra tackade för gott samarbete och önskar lycka till i nya uppdraget i Jönköping.