Hälsa och utveckling med perspektiv

Igår torsdag utsåg regeringen Anna Nergårdh till särskild utredare och samordnare för att förändra svensk hälso- och sjukvård, med målsättningen att stärka primärvården. Från Fysioterapeuterna tycker vi det är en bra åtgärd. Anna har stort förtroende i professionerna och uttalade direkt en önskan om att arbeta nära både patient- och professionsföreträdare i sitt uppdrag. Läs Fysioterapeuternas uttalande om utnämningen här.

Folkhälso- idrotts- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström höll presskonferens under torsdagen och presenterade Anna Nergårdh, som särskild utredare och utvecklare. Grattis Anna!

I tisdags genomförde vi två nya träffar i Stockholm i Fysioterapeuternas pågående hälsoresa, där vi för samtal med patientföreträdare, politiker, tjänstemän och andra professioner kring vår vision: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse. Vi började med ett frukostmöte där bl.a. ovan nämnda Anna Nergårdh deltog i samtalet. Vi hade bra och finstämda samtal, både på morgonen och till lunch. Att samtala kring hälsa ger perspektiv.

Jag kan redan konstatera, efter några genomförda samtal i hälsoresan, att det finns ett stort intresse för vår nyantagna vision och det har blivit bra och intressanta dialoger så här långt.


T.v. Frukostmöte med Jonna Nyman, Dietisternas Riksförbund , Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare med skylten #FYSIOFRAMTID, Lisbeth Löpare Johansson, Vårdförbundet, jag och Birgit Rösblad från Fysioterapeuterna. T.h. Tobias Perdahl, Vårdmaktpodden, Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarna, Inger Ros, Riksförbundet HjärtLung, med skylten #FYSIOFRAMTID, Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter, Petter Odmark, Reformklubben, Helena Pepa, Fysioterapeuterna, Caroline Waldheim, Regeringskansliet.

Onsdag-fredag denna vecka pågår Mikrosystemfestivalen i Jönköping, den 14:e i ordningen. Jag har deltagit 13 av 14 gånger och kan verkligen rekommendera andra att delta. Detta år var ämnet Perspective, och det kom deltagare från 14 länder, alla besjälade av att förbättra hälso- och sjukvård med patientens perspektiv. Några highligts: Göran Henriks inledningsföredrag där han talade visionärt om framtidens hälso- och sjukvård och bl.a. om ”Farewell hospitals – hello Home-spital”. Andra highligths var Anders Ekholms plenara föredrag om ”Beyond IT”, en rapport som kom ut i december och som ska presenteras närmare kommande vecka vid ett seminarium i Stockholm, Anette Nilssons föredrag om ”Together for best possible health and equal care” samt Helen Bevans och Göran Henriks plenara föredrag Change in complex systems.

En av höjdpunkterna för egen del var möjligheten att träffa intressanta personer under konferensen, och inte minst glad blev jag av att träffa ett stort gäng fysioterapeuter, som alla hade sökt sig till denna konferens, eftersom de vill bidra till förbättringar i hälso- och sjukvårdssystemet med patientens perspektiv.


Fysioterapeuter på Microsystemfestival i Jönköping: Cecilia Winberg, Charlotte Wåhlin och Stefan Jutterdal, Fysioterapeuterna, Ylva Nilsagård och Anna Ståhl, Örebro, Viktoria Loo Skyman, Famna, Kerstin Angergård, Örebro, Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni, Sofia Persson, Qulturum. 

Numer är vi inne i mars månad och det går definitivt mot ljusare tider. Vårblommorna börjar pocka på, också i Småland. Önskar en riktigt trevlig helg!