God kvalitet ger lägre kostnader. Kommentar till Välfärdsutredningens slutbetänkande

Idag lämnar Ilmar Reepalu sitt slutbetänkande i Välfärdsutredningen. I en debattartikel i DN idag redogör han för sitt förslag.

Från Fysioterapeuterna, som organiserar Sveriges fysioterapeuter och sjukgymnaster, varav många är verksamma inom privat sektor, konstaterar vi att denna fråga tyvärr blivit för politiserad och ideologisk. Politikerna har grävt ner sig i djupa skyttegravar och därifrån är det omöjligt att samverka för patienters och hälso- och sjukvårdsektorns bästa.

– Att det idag inte finns modeller eller verktyg för effektiv uppföljning och redovisning av verksamheters kvalitet är ett dåligt argument för att det inte ska gå att mäta kvalitet på ett bättre sätt. Det borde istället ligga i regeringens och utredarens intresse att medverka till utvecklandet av bättre uppföljnings- och redovisningssystem.

– Med vinstbegränsning som startpunkt för att förbättra kvalitet sätter man bara käppar i hjulen för privata vårdgivare som brinner för att utveckla hälso- och sjukvården för patientens bästa.

– Brent James, VD Intermountain Healthcare, som är vida känd för sitt uthålliga arbete med att ständigt förbättra hälso- och sjukvården säger: ”We count our successes in saved lives. Good care is cheaper care”. Idag dör det i Sverige ca 3000 personer/år av vårdrelaterade skador, som hade kunnat undvikas och 100 000 personer/år skadas av vårdrelaterade skador. 

Den nu pågående diskussionen leder lätt fel när den enbart fokuserar på ekonomin, det är kvaliteten som borde stå i fokus. God kvalitet ger lägre kostnader!