Hälso- och sjukvård är nu en fråga på partiledarnivå

I början av veckan påannonserade statsminister Stefan Löfven (S) nya pengar till hälso- och sjukvården. Strax dessförinnan hade både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) uttalat sig i vårdfrågor. Hälso- och sjukvårdsfrågorna är nu på högsta nivå i partierna, och det är inte en dag för tidigt. Hälsa och välfärd tillhör de allra viktigaste frågorna för människor och förtjänar att hamna i fokus i samhällsdebatten.

Regeringens förslag fokuserar på tillgänglighet, med bl.a. en ny vårdgaranti och patientkontrakt, som ska provas på tre platser under 2017. Läs mer om regeringens förslag här.


Förslaget har diskuterats flitigt i sociala medier och jag konstaterar precis som många andra, att regeringen sätter stor förhoppning till den utredning som leds av Anna Nergårdh. Förslagen om en förbättrad behovsanpassad  vårdgaranti är  intressant, och från Fysioterapeuterna kan och  vill vi gärna bidra. Förslaget kommer att innebära att det behövs fler fysioterapeuter. Det behövs också en mer systematisk och självklar kompetensutveckling och givetvis måste utökat ansvar följas upp av bättre lön och ersättningsnivåer.

Torsdag och fredag träffas Fysioterapeuternas distriktsråd och förhandlingsråd i Solna. Det fanns mycket energi i rummet när rådsmötet inleddes torsdag förmiddag med representanter från hela Sverige. Jag medverkade i inledningen och beskrev hur förbundet gemensamt arbetar vidare utifrån kongressbesluten i november 2016. Fysioterapeuterna vill vara ett förbund som förnyas och är i rörelse, som är trovärdiga och som arbetar tillsammans, inom förbundet och med externa parter. Ta del av min presentation här.

I onsdags morse arrangerade Riksförbundet HjärtLung ett inspirerande frukostmöte om personcentrerad vård i Vårdförbundets lokaler, där vi från Fysioterapeuterna deltog, tillsammans med en rad andra professioner och organisationer. Stafettpinnen lämnades vidare, nästa frukostmöte i detta tema blir hos Fysioterapeuterna efter sommaren.Inger Ros, förbundsordförande i Riksförbundet HjärtLung inledde frukostmötet

Under onsdagen sammanträdde Saco hälso- och sjukvård i Läkarförbundets lokaler. Temat denna gång var förberedelser inför Sacos kongress, som hålls i november i år. Inom Saco hälso- och sjukvård har vi arbetat för att föra fram frågorna om hållbar hälsa inom Saco, och vid detta möte deltog också Sacos ordförande Göran Arrius. Representanter för 9 förbund tillsammans med Sacos ordförande Göran Arrius deltog på mötet

Denna vecka har Stockholmsvädret varit försommarlikt. Skickar med ett foto från en kvällspromenad på Söder och önskar trevlig helg! Nästa vecka väntar nordiskt möte på Island för min del, med fysioterapiförbunden från Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige.