Inför kvällens partiledardebatt: En satsning på hälsa är en investering för framtiden

Ikväll möts partiledarna i SVT Agenda och ska bl.a. debattera välfärden.

Jag hoppas vi får se en debatt präglad av fakta och inte tvärtom. Och jag hoppas att debatten inte enbart handlar om vårdköer och vårdplatser. Det är självklart viktiga frågor, men ska vi kunna möta välfärdens kommande utmaningar, så krävs mer. T.ex. att partiledarna börjar tala om vad som händer om samhället inte satsar mycket mer på förebyggande arbete och också på rehabilitering.

Icke smittsamma sjukdomar (non-communicable diseases, NCDs) svarar för majoriteten av förtida dödsfall i världen, 35 miljoner dödsfall av 53 miljoner 2010. Fram till 2030 beräknas siffran öka till 55 miljoner förtida dödsfall på grund av NCD om inget görs. I Sverige svarar icke smittsamma sjukdomar för 90 procent av alla dödsfall.

Fyra kategorier av sjukdomar – hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kroniska lungsjukdomar – är de största bakom denna dödlighet. Dessa har fyra huvudsakliga gemensamma riskfaktorer: tobak, alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. Räknat som förlorade friska levnadsår, och inte endast dödlighet, är även mental ohälsa en av de stora sjukdomskategorierna, lika stor som cancer. Läs mer i vår debattartikel i Dagens Medicin.

Partiledarna har en viktig uppgift ikväll att börja tala om dessa hälsofrågor. Vi vill se ett offensivt hälsoperspektiv där satsningarna handlar om förebyggande hälsofrämjande arbete och en god rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom och skador. Nu är det hög tid att prioritera det förebyggande arbetet. Därför har vi inom Fysioterapeuterna tagit fram fem förslag:

1 Använd kunnandet från Sveriges hälso- och sjukvårdsstudenter som samlar förtroendevalda studenter från olika fack- och professionsförbund inom hälso- och sjukvården. De betonar interprofessionellt lärande, prevention och digitalisering. Om vi tar tillvara studenterna och använder deras kraft i utvecklingsarbetet skapar vi goda förutsättningar för framtiden.

2 Hälso- och sjukvården och omsorgen måste vara attraktiv så att fler vill jobba här, även i framtiden. Fysioterapeuter, liksom andra yrken i hälso- och sjukvården, ser både en ökad efterfrågan och en tilltagande brist nu och under kommande år. Arbetsmiljö, löner och karriär­möjlig­heter behöver bli avsevärt bättre. Politiken kan skapa förut­sätt­ningar för detta, men det krävs mer. Det krävs ett bättre ledarskap, tillit till medarbetarna, medskapande från patienter och närstående och politiskt ansvarstagande över blockgränserna.

3 Satsa på rörelse för barn och unga för att minska ohälsan i framtiden. Anställ fysio­tera­peuter i elevhälsan enligt den modell som finns i Norge.

4 Alla ska ha tillgång till en väl fungerande företagshälsovård, där fysioterapeuter kan bidra till ett hållbart arbetsliv.

5 Satsa på prevention och rehabilitering i äldrevården så att äldre personer kan bibehålla sin funktionsförmåga och självständighet så långt det går. Säkerställ att alla kommuner har minst en MAR (medicinskt ansvarig för rehabilitering).

Vi blundar inte för de svårig­heter och problem som finns i dag. Vi måste arbeta med att minska effekterna av dem men vi måste samtidigt orka lägga den största energin på att se framtida lösningar tillsammans.

En satsning på hälsa är en investering för framtiden.