Nivån för nationella taxan 2019 klar

En långdragen förhandling mellan Fysioterapeuterna och SKL angående nivån på nationella taxan 2019 avslutades i veckan med ett positivt besked till de fysioterapeuter och sjukgymnaster, som arbetar på avtal med nationella taxan. Taxan räknas upp med 2,5% för 2019 med möjlighet till förlängning 2020.

Avtalet innebär också att parterna nu är positiva till att konstruktivt medverka i de förändringsarbeten som initieras på nationell nivå i omställningsarbetet med en god och nära vård, med patientperspektivet och hållbar hälsa i särskilt fokus. Dagens Medicin skriver mer om detta här.

I veckan har Sacostyrelsen haft sammanträde, med möjlighet att också besöka Saco studentmässa i Älvsjö, en inspirerande mässa med sikte på framtidFrida Eriksson och Peter Karlsson från Fysioterapeuternas kansli på Saco studentmässa

Vårdanalys anordnade i onsdags en hearing om ett regeringsuppdrag för ledarskapsprogram i hälso- och sjukvården. Generaldirektör Jean-Luc af Geijerstam inledde och bjöd in till delaktighet i arbetet, som bygger vidare på rapporten Visa vägen i vården

I veckan presenterade regeringens utredare Vivianne Macdisi sin utredning Samspel för hälsa till regeringen. Fysioterapeuterna ser positivt på att utredningen lyfter behovet av en utbyggnad av primärvårdens preventiva arbetssätt för att i första hand minska ohälsa hos befolkningen och på sikt minska sjukskrivningarna. Vi ser att fysioterapeuter redan idag arbetar med dessa frågor och vi vill gärna vara med i utvecklingen framåt. Det är viktigt att en satsning inom detta område skapar möjlighet till tidiga och preventiva insatser och att vi samtidigt möter med god rehabilitering för de som hamnat i sjukdom och ska försöka komma tillbaka till arbetslivet. Dagens Medicin skriver om professionernas kommentarer.

Veckan har varit intensiv och också innehållit bra möten med bl.a. Saco hälso- och sjukvård, där socialutskottets nya ordförande Acko Ankarberg (KD) gästade oss i måndags på mötet hos Sveriges Arbetsterapeuter. 

Samma dag träffades representanter för Fysioterapeuternas sexton olika sektioner till Professionsråd. Jag medverkade i en punkt om Framtidens hälso- och sjukvård. Ta del av min presentation här.

Under veckan har också tidningen Fysioterapi utkommit med årets sista nummer. Läs gärna min ledare, den handlar om den stora omställning som pågår i svensk hälso- och sjukvård och om vikten av mer personcentrering och mer hållbar hälsa.

Önskar er alla en fin första Adventshelg!⭐️