Hälso- och sjukvården behöver ett nytt ledarskap

Att debattera ledarskap är utmanande, särskilt om man som vi föreslår att ledarskapet behöver förnyas. Det första som behövs är nämligen insikten om att förändringen börjar med mig själv. Inte desto mindre är det ett mycket viktigt ämne för hälso- och sjukvårdens utveckling. Läs vår debatt i Dagens Medicins pappersupplaga eller här.

I onsdags var en sådan där särskild arbetsdag med mycket flow, som man gärna vill uppleva igen. Förbundet hade bjudit in till en första frukosthub i ett samhällsviktigt ämne, denna gång var det psykisk ohälsa bland barn och unga som stod på programmet. Den korta morgonstunden var väl förberedd, vi hade mycket kompetenta medverkande, vi hade rummet fullsatt med intresserade beslutsfattare, bl.a. från riksdagens socialutskott, vi hade många goda frukostsamtal och vi hade gott om följare via webben. Flow, helt enkelt. Och det verkade också som om vårt budskap landade hos de politiker som var närvarande. Se gärna webbsändningen i efterhand och notera särskilt den korta men starka berättelsen från Jenny Scott om vägen från psykisk ohälsa via Anna Dubergs Dansprojekt (efter 32 min 30 sek) Samma dag som vi hade vår frukosthub släppte Generation Pep en mycket intressant rapport inom samma ämnesområde, en ny stor hälsostudie som visar att barn och ungdomar äter för dåligt och rör sig för lite. Läs Pep-rapporten 2019 här.

Denna vecka har det kommit ett nytt intressant nummer av tidningen Fysioterapi. Läs gärna och kolla särskilt in förbundsledaren av Cecilia Winberg och Kommenterat från Marie Granberg.

I måndags var jag tillsammans med förbundsdirektör Helena Pepa inbjuden till invigningen av Arbetsterapiforum 2019, som startade med högtidligt firande av Arbetsterapi i Sverige 75 år. Stort grattis till Sveriges Arbetsterapeuter och tack för inbjudan Ida Kåhlin.Förbundsordförande Ida Kåhlin hälsade välkommen, hade ett intressant samtal med tre starka patientföreträdare, Lise Lidbäck, Sara Riggare och Madelene Beermann och socialminister Lena Hallengren invigningstalade på Arbetsterapiforum 2019.

Nästa vecka väntar möte i Finland då vi deltar i det årliga nordiska mötet mellan fysioterapeutförbunden, då vi bland annat förbereder oss inför stundande världskongress i Genève i maj.

Trevlig helg!