Buklägesvändning kan vara livräddande vid covid -19

Att fysioterapeuter har en central roll inom andningsvård är inte så allmänt känt. Den senaste veckan har detta uppmärksammats på flera håll, vilket förstås är glädjande. I ett reportage i tidningen Fysioterapi beskrivs vilka livsavgörande insatser som fysioterapeuter bidrar till vid vården av patienter med Covid -19, ”Buklägesvändning kan vara livsavgörande vid covid-19” och också den nationella plattform som  är ett samarbete mellan universitet, universitetssjukhus, Fysioterapeuterna och sektionen för andning och cirkulation. På kort tid har ett enastående och gränsöverskridande samarbete skett som lett fram till att det nu finns en gemensam kunskapsplattform i Sverige för fysioterapi vid covid -19. Fysioterapeuters  viktiga roll vid covid -19 uppmärksammades också i ett inslag i SVT i veckan.

Förbundets påverkansarbete pågår med full kraft i dessa corona-tider. Fortfarande  saknas möjligheten för flertalet företagare inom nationella taxan att arbeta med digitala vårdmöten och fortfarande saknar  alla medlemmar med enskilda firmor stöd från regeringens krispaket, vilket på sikt riskerar att leda till konkurser för dessa företag.

Strax före påskhelgen kom ett välkommet besked att regeringen lyssnat till förbundets begäran att fysioterapeuter också skulle omfattas av hyresreduktion. Glädjande att se att förbundets påverkansarbete gör skillnad! 

Igår torsdag fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss angående en nationell primärvårdsreform. Innehållet i lagrådsremissen bygger på utredningen God och nära vårds andra delbetänkande från 2018 och  sammanfattas i tre centrala mål: 1. Tillgängligheten till primärvården ska öka. 2. En mer delaktig patient och en personcentrerad vård. 3. Kontinuiteten i primärvården ska öka. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021. Lagrådsremissen blir publik när förslaget  överlämnats till Lagrådet.

Från Fysioterapeuterna tycker vi att det verkar lovande med ett tydligt nationellt uppdrag för primärvården och precis som det bör vara självklart att de patienter som behöver en fast läkarkontakt ska kunna få det så borde det vara självklart att de patienter som behöver en fast fysioterapeutkontakt också ska kunna få det. 

Som många andra arbetar vi numer inom Fysioterapeuterna helt och hållet digitalt.
Denna vecka har det för min del handlat om digital inspelning av kommande poddinslag med Lise Lidbäck och Heidi Stensmyren, om extra Sacostyrelse med anledning av effekterna av corona-viruset och om interna arbetsmöten inom förbundet, där vi alltmer tränar oss på det digitala umgänget och också försöker hitta arbetsglädjen i dessa märkliga tider. 

Avslutar med att önska er en trevlig helg med ett foto från  Annandag Påsk då vi passade på att ta en promenad i min barndoms bygd Djursdala, strax norr om Vimmerby, där den karaktäristiska backsippan vittnade om vårens framfart.

I dessa corona-tider: Håll avstånd och ha en trevlig helg!