Nästa steg för folkhälsan och vikten av samverkan och att ledare går före

(null)
I veckan presenterade folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström ett förslag från regeringen att lagstifta om att förbjuda rökning på ytterligare platser i det offentliga rummet i samhället. Debattartikeln har väckt stor uppmärksamhet och varit lite av veckans ”snackis”. Att det är viktigt att minska rökningen i samhället verkar alla parter vara överens om, däremot är det diskussion kring huruvida lagstiftning är rätt metod. Fysioterapeuterna står liksom många andra organisationer bakom initiativet Tobbaco endgame, som också omnämns i ministerns DN-debattartikel. Lagstiftning må vara en tveksam metod emellanåt, men i detta fall, med den uttryckliga målsättningen att minska rökningen i samhället är det normerande signalsystemet värt mycket.

För egen del minns jag hur jag som nyutbildad sjukgymnast i slutet på 1970-talet började mina arbetsdagar med att få rapport av avdelningschefen i rökrummet, det var det naturliga tillståndet. I vår egen avdelnings kafferum var det tio av tolv personer som var rökare, så vi två som inte rökte fick snällt ta med oss kaffet och gå ut på rasten. Och varför inte, fikarummet på sjukgymnastikavdelningen var fönsterlöst, väggarna gråa och på golvet fanns en grå nålfiltsmatta, inpyrd av tobaksrök. Ibland kan det vara bra att påminna sig om att allt inte har blivit till det sämre…

Jag är övertygad om att samverkan över professionsgränserna är en av framgångsfaktorerna för att förbättra hälso- och sjukvården. Fysioterapeuterna finns med i en rad professionsöverskridande sammanhang. I veckan hade Famna bjudit in till ett frukostmöte för att samtala över yrkesgränserna om framtidens hälso- och sjukvård.

(null) Vid samtalet på Famna medverkade förutom Fysioterapeuterna också representanter för SYLF, Vårdförbundet, Vision och Kommunal. Det fanns stor samstämmighet om vikten av att samarbeta över yrkesgränserna. En rapport som förtjänar att uppmärksammas i sammanhanget är Lapptäcke utan sömmar, framtagen av Kommunal. Kommunal arbetar för närvarande också på en ny rapport om hemsjukvården, som kommer att publiceras under våren.

En annan form av samverkan över professionsgränserna är det nystartade programmet Forum för lärande och erfarenhetsutbyte. Fysioterapeuterna har tillsammans med Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) fått medel för att utveckla kvalitetsregisterarbetet. I veckan hölls den första upptakten i detta arbete, i form av telefonmöten, där jag och FSA:s ordförande Lena Haglund medverkade.

(null) Det känns verkligen positivt att vi nu kan gå vidare i arbetet med systematiskt kvalitetsarbete, tack vare de externa medel som våra förbund fått från Nationella Kvalitetsregister. Det ska bli spännande att fortsatt få följa detta arbete.

En viktig del i ledarskapet är att som ledare själv gå före. Det handlar om att ta ansvar och att leva den vision som man själv har. Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, tillika läkare, i Region Kronoberg har själv insett risken med fysisk inaktivitet och också tagit konsekvensen av sin kunskap och omsatt det i handling. I ett blogginlägg ”Från soffpotatis till motionscyklist” beskriver han sin resa, som är en övergång från att veta till att göra. Per- Henrik och jag har gått ledarutbildning tillsammans för tio år sedan, och jag kan utifrån min nuvarande roll bara gratulera till en insikt och en handlingskraft som framstår som ett föredöme. Bra där Per- Henrik!

(null)

Skid-VM i Falun har startat i veckan. Jag avslutar veckans blogginlägg med att gratulera Norge och Marit Bjørgen till en fantastisk inledning av detta VM, då hon i damernas sprint vann sitt nittonde VM- guld sammanlagt. Men också ett mycket stort grattis till Stina Nilsson, 21 år, som på ett strålande sätt bärgade ett VM-silver till Sverige, redan i inledningen av detta VM!

(null)