Gästblogg av Calle Lindqvist och David Felhendler

Jag fortsätter publicera gästbloggsinlägg av de som var nominerade till Årets Fysioterapeut 2015. Idag är det Calle Lindqvist och David Felhendler som är gästbloggare. 

Tack Calle och David för er medverkan i bloggen!

                                                              Calle Lindqvist, Leg. sjukgymnast, Dip. MDT, CMP

När mailet med information om nomineringen till Årets Fysioterapeut damp ner i min inkorg så blev jag väldigt glatt överraskad. Att få tillhöra de tolv som blev nominerade av alla fysioterapeuter och sjukgymnaster i Sverige är verkligen en ära. Nomineringen är både en bekräftelse på att min insats gör skillnad och en stark motivation för att fortsätta och utvecklas ytterligare. 

Vad är det då som jag brinner för? Jo, jag arbetar på Feelgood Företagshälsa och driver där från och med i år Sveriges första Certifierade McKenzieklinik. Det innebär att vi har högsta möjliga kompetens inom Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT/McKenzie) och att kliniken ingår i ett internationellt nätverk med cirka 85 andra certifierade kliniker runt om i världen. Jag och min kollega på kliniken arbetar med högspecialiserad utredning, rådgivning och behandling vid smärta och värk och lägger stort fokus på evidensbaserad vård. Vi utvärderar alla behandlingsresultat både på kort och lång sikt med validerade instrument. 

När jag nu har chansen så vill jag slå ett slag för att alla fysioterapeuter och sjukgymnaster som har möjlighet samlar in data om hur just deras behandling gör en skillnad. Det är min övertygelse att detta är en viktig del i vårt arbete för att fysioterapin ska fortsätta stå sig stark. Jag vill även ta tillfället i akt och gratulera årets vinnare Margareta Emtner till den fina utmärkelsen. 

                  David Felhendler, Leg. Sjukgymnast, LöparAkuten, Stockholm och Spinal Approach, Stockholm

Att bli nominerad till Årets Fysioterapeut var fantastiskt kul. Jag känner mig stolt och hedrad! Responsen på nomineringen har gjort mig näst intill mållös, jag kan bara säga TACK! Jag vill också säga ett stort grattis till Margareta Emtner, som fick utmärkelsen i år. 

Jag har världens bästa jobb!! Nej nu sa jag fel, jag tycker nämligen inte att jag jobbar, jag har betalt för att göra det jag älskar! Jag är nu inne på 22 året och det blir bara roligare och roligare. Ett av mina största intressen är hur vår kropp fungerar och hur vi på bästa sätt kan hjälpa den fungera optimalt. Ja jag vet att jag låter som en riktig ”nörd” nu, men jag tycker det är så otroligt spännande! Att få chansen att hjälpa människor på det sätt vi har, är helt fantastiskt. 

När jag började jobba 1994 så blev det med privat praktik men utan etablering och vårdavtal. Jag insåg snabbt att om en patient ska vara beredd att betala mer för en behandling än inom den offentligt finansierade vården var jag tvungen att kunna erbjuda något extra. Det ledde till ett intensivt sökande efter nya metoder som ännu inte var välkända inom Sverige. Detta i sin tur medförde ett stort behov av att söka evidens för dessa metoder.

Erfarenheterna från detta sökande och min kliniska verksamhet är det som ligger till grund för de utbildningar jag hållit många år inom framför allt manuell terapi. Dessa utbildningar har tagit mig landet runt och även internationellt. I själ och hjärta är jag kliniker, och har alltid strävat efter att utbildningarna ska vara kliniskt inriktade, för att på bästa sätt ge kollegor så effektiva verktyg som möjligt att hjälpa våra patienter.