Medlemsmöte Värmland, samverkan med SKL och uppladdning inför Fysioterapi 2015

Ibland känns det särskilt roligt att arbeta fackligt. Som t.ex. när jag i tisdags besökte ett medlemsmöte för Fysioterapeuterna i Värmlandsdistriktet. Jag var inbjuden att vara ”inspiratör”. Inte alltid så enkelt, även om man själv är taggad för budskapet. Jag försökte betona att fysioterapi och rörelse kan bidra till att lösa flera av våra största samhällsutmaningar.

 När 45 fysioterapeuter och sjukgymnaster från hela Värmland samlades, efter arbetstid, på fackligt medlemsmöte, så uppfylldes Samlingssalen på Centralsjukhuset i Karlstad snabbt av energi och kraft. Och då är det både roligare och lättare att vara inspiratör! Du kan ta del av min presentation här.

Sofia Stridsman och Mariann Rehult var arrangörer av detta medlemsmöte, som bl.a. syftade till att få fler att engagera sig i det lokala arbetet för fack- och professionsförbundet Fysioterapeuterna. Bra jobbat Sofia och Marianne!

I en  debattartikel i Svenska Dagbladet i onsdags skriver jag tillsammans med ett stort antal förbundsordföranden från fackliga organisationer aktiva inom hälso- och välfärdsområdet om finansieringen av välfärden.Vi vill se regeringen tillsätta en parlamentarisk kommitté  och vi vill konstruktivt medverka i det arbetet från professionernas sida.

I veckans nummer av Dagens Medicin finns ett reportage där vi lyfter fram området rehabilitering och nödvändigheten av att inrätta Medicinskt Ansvarig för Rehab, MAR i varje kommun.

 Rehabilitering är ett område som verkligen behöver prioriteras upp och här återstår ett hårt arbete, som vi behöver göra tillsammans, professioner, patienter, närstående och politiker. Läs mer om MAR och MAR-nätverk på Fysioterapeuternas webb.

Under torsdagen hade vi en delutvärdering av den Utvecklingsdialog som Fysioterapeuterna tillsammans med Vårdförbundet har med SKL. Det har initialt varit en del praktiska hinder för att komma vidare, t.ex. fullbokade almanackor och avsaknad av struktur. Nu enades vi om att höja tempot och att säkerställa att vi får en bra struktur under hela nästa år, vilket kändes konstruktivt och bra, för alla parter.

                      Fysioterapeuterna och Vårdförbundet förberedde sig gemensamt inför utvärderingen
Just nu pågår uppladdningen för Fysioterapi 2015 för fullt. Vi har nu mer än 1700 deltagare anmälda, och fortfarande droppar det in anmälningar. Programmet på Fysioterapi 2015 är storslaget, fyllt av kompetens som kan förnya och förbättra svensk hälso- och sjukvård.
Själv förbereder jag nu mitt tal till invigningen, där jag och Emma Stokes, ordförande i vår världsorganisation WCPT medverkar. Jag förbereder också två workshops, en på onsdagen ”Hur får vi ett nytt modigt ledarskap i hälso- och sjukvården?”


och en workshop på torsdagen ”Vi är varandras miljö och vi gör varandra bra”


Flera inslag under Fysioterapi 2015 kommer att sändas på webben och kan ses såväl live som i efterhand. Vi hoppas på stort engagemang och interaktivitet under konferensdagarna. På sociala medier kommer vi att använda hashtagen #Fysioterapi2015

Under konferensdagarna kommer både Twitter och Instagram att användas flitigt. Alla tweet med #Fysioterapi2015 visas dessutom direkt på förbundets webbsida. Fysioterapeuterna har också numer ett Instagramkonto @Fysioterapeuterna . Mitt eget Instagramkonto ligger nu också helt öppet och jag tänker använda det mer frekvent tillsammans med övriga sociala medier.

Önskar alla läsare en skön hösthelg och ser fram mot en intensiv och givande kommande vecka!