Förbundsstyrelse, framtid och primärvård

Vi inledde denna vecka med ett energifyllt tvådagarsmöte med förbundsstyrelsen. Sex externa gäster från patientföreningar, politik, media och andra professioner  gav oss inspiration till givande framtidsdialoger.

Alla medverkande gjorde mycket inspirerande inspel. Så här i slutet av veckan ringer särskilt David Legas slutord i mina öron, då han utifrån stor egen erfarenhet skickade med oss en uppmaning: ”Ni ska ha glada ögon”!  Dessutom riktigt kul att Christina Kennedy på Dagens Medicin i sin ledare konstaterar att vår framtidsdialog bidrog till att hon för sin del kunde urskilja hälso- och sjukvårdens allra viktigaste fråga: Transparens.

 

På förbundsstyrelsen avhandlades också frågor om uppföljningen av det förlängda SKL-avtalet och reflektioner kring Stiernstedtska utredningen och Professionsmiljarden. FS beslutade också att utse Helena Pepa till ny förbundsdirektör fr.o.m. den 1 augusti. Hon efterträder nuvarande förbundsdirektören Mats Einerfors, som kommer att gå i tidig pension i slutet av detta året.

En viktig del i framtidsdialogen är vår framtidsenkät, som lanserades i veckan. Svara gärna på enkäten!

Ytterligare ett intressant inslag denna vecka var Dagens Medicins Primärvårdsdag, som i år var inriktad på innovationer och digitaliseringens möjligheter.   

                                       Jesper Olsson, Vårdanalys,    Marie Källman, SKL,   Lisa Lindström, Doberman,  Sir John Oldham, Imperial College, London

Dagen innehöll en rad spännande föreläsningar och en avslutande innovativ paneldebatt. Jag noterade att både Stiernstedts utredning och Professionsmiljarden dök upp direkt på Primärvårdsdagen också. 

Ett kreativt råd kom från Lisa Lindström: ”Flyg under radarn. Var modiga, börja testa!”. Ett annat kom från Sir John Oldham, som bidragit till att förnya en stor del av primärvården i England och i många andra länder i världen: ”It starts with a conversation. What matters to you?

I veckans nummer av Dagens Medicin var jag tillsammans med andra professionsföreträdare intervjuad angående professionsmiljarden. I veckan kom också ett nytt nummer av tidningen Reumatikervärlden, där jag medverkade med en krönika. 

Jag avslutar min arbetsvecka idag fredag med ett verksamhetsbesök i Västervik, där jag ska träffa Kalle Nordén, ordförande i Fysioterapeuternas OMT-sektion

Trevlig helg!